Фон дер Лайен: Европа отново ще има приятел в Белия дом

От Брюксел изразиха надежди за гладко сътрудничество с новата администрация в САЩ

20.01.2021 | 13:16 Редактор: Никола Симеонов
Фон дер Лайен: Европа отново ще има приятел в Белия дом

Висшите служители на Европейския съюз изразиха облекчение, че отново ще имат "приятел в Белия дом, когато Джо Байдън замести Доналд Тръмп", съобщи АФП. 

"Тази церемония на стълбите на Капитолия на САЩ ще бъде демонстрация на устойчивостта на американската демокрация. И силно доказателство, че отново след четири дълги години Европа има приятел в Белия дом", заяви председателят на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен.

Но висшият служител на Брюксел предупреди, че фактът, че милиони американци са гласували за Тръмп и че някои от тях са се разбунтували от негово име на 6 януари, трябва да служи като предупреждение.

"Президентът Тръмп може да стане история след няколко часа, но неговите привърженици остават. Повече от 70 милиона американци гласуваха за Тръмп на изборите. Когато думите се превръщат в дела, речта на омразата и фалшивите новини се превръщат в реална опасност за демокрацията", каза тя.

Фон дер Лайен сравни американските бунтове с неотдавнашен опит на германски активисти да щурмуват Райхстага в Берлин в знак на протест срещу мерките за блокиране заради коронавируса. Тя цитира и случая с Джо Кокс, британски депутат, който беше убит от крайнодясна активистка седмици преди Великобритания да гласува за напускане на Европейския съюз, пише БГНЕС.

"Разбира се, има различия с щурма на Капитолия, но и тук има хора, които се чувстват онеправдани и ядосани”, предупреди Фон дер Лайен.

Европейците трябва да се разграничат от хората, които се придържат към мощно разпространение на теории на конспирацията, често объркана смесица от напълно абсурдни фантазии, каза тя.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК