Ковид-19 изстреля производителите на РНК ваксините - приходите им са милиардни

Производителите на препарати срещу Ковид-19 стремглаво се изкачват в търговските класации

18.01.2021 | 21:21 Редактор: Радостина Димитрова
Ковид-19 изстреля производителите на РНК ваксините - приходите им са милиардни

С успешното развитие на ваксините си срещу коронавируса биотехнологичните компании BioNTech и Moderna показаха къде може да е изходът от пандемията на коронавируса. Постепенно става ясно колко огромен се оказва търговският и стратегически пробив, постигнат от двата пионера на messenger RNA (mRNA, информационна РНК) молекули, които стимулират имунната система.

Успехът на ваксината вероятно ще катапултира с един замах двете компании от Майнц и Бостън, които все още нямат други продукти на пазара, сред 20 до 25-те най-големи по продажби фармацевтични компании в света. В бъдеще те ще разполагат с изобилие от ресурси, за да разширят още повече позицията си на важен двигател за иновациите в индустрията, пише в свой анализ германският Handelsblatt, предаде Investor.bg.

Голям, ако не и също толкова голям скок напред, се очертава и за базираната в Тюбинген Curevac. Нейната mRNA ваксина срещу Ковид-19 в момента все още се тества във фаза 3 на проучването. Ако предостави данни за ефикасност, които са толкова добри, колкото тези на продуктите от BioNTech и Moderna, Curevac също ще се превърне в напълно интегрирана фармацевтична компания със силни финансови резерви за разширяване на научните изследвания.

Сега, след като станаха известни допълнителните данни от ваксинални проучвания, има индикации, че новите ваксини, базирани на „пратениците“ нуклеинови киселини, т. нар. Messenger RNA, са водещи не само по отношение на скоростта на развитие, но и по отношение на ефективността и безопасността. Досега нито един от алтернативните методи за ваксиниране не се е доближил до това качество на ваксината. Например, наскоро бяха съобщени разочароващи данни за ваксина от китайския Sinovac от проучване в Бразилия.

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел наскоро даде ясна индикация за финансовите измерения на тези успехи – в своя презентация. Американската компания вече е продала почти 520 милиона дози ваксини за текущата година на обща цена от 11,7 милиарда долара. "И това не е всичко, ние преговаряме за допълнителни договори за доставка", подчерта Бансел.

Сделките на Moderna към днешна дата имат средни продажби от около 22,50 долара на доза. През 2021 г. концернът възнамерява  да произведе до милиард дози, но при всички случаи поне 600 милиона бройки. Следователно обемът на поръчката и потенциалният оборот трябва да продължат да нарастват.

Успехът по отношение на Ковид-19 вероятно ще бъде още по-сериозен за BioNTech, която разработи и продава своята ваксина в съюз с фармацевтичния гигант Pfizer. Базираната в Майнц компания обикновено е по-предпазлива и все още не е публикувала финансови прогнози за 2021 г.

Pfizer трябваше временно да намали обема на доставките до европейските страни, както обяви в петък групата. Причината е увеличаване на производствения капацитет. Преди няколко дни обаче двата партньора повишиха производствената си цел за текущата година от 1,3 млрд. на 2 млрд. дози и сега я потвърдиха отново.

Според главния изпълнителен директор на BioNTech Угур Сахин вече са продадени повече от милиард дози. Осигурените приходи за 2021 г. вероятно ще бъдат около 20 млрд. долара. Сега със своята ваксина компанията е на пазарите в 45 страни. Като се добавят и допълнителните обеми на производството, общите продажби могат да се доближат до 40 млрд. долара.

Цялата германска биотехнологична индустрия наскоро постигна приходи от едва около пет милиарда евро. Притокът на кеш в BioNTech през текущата година ще съответства приблизително на това, което германската индустрия е набрала под формата на рисков капитал за две десетилетия.

И трите пионера в mRNA са решени да използват изцяло потенциала на своята технологична платформа и финансовата си сила. BioNTech не разчита само на mRNA. Шефът на компанията Угур Сахин формулира стратегическата цел по следния начин: "Искаме да изградим глобален бизнес и да се превърнем във водеща компания в имунотерапията през 21 век".

"Искаме да използваме пълния потенциал на имунната система", казва шефът на BioNTech - Сахин. "Той може да ни предпази от болести като Ковид-19, но също така участва в около 80 процента от всички хронични заболявания. Можем да го използваме за посрещане на медицински нужди в различни заболявания".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК