Ще вкарат ли Навални в трудов лагер в Русия?

Критикът на Путин се връща в Москва

15.01.2021 | 21:15 Редактор: Ивет Арабова

Алексей Навални, опозиционер и критик на руския президент Владимир Путин обяви, че ще се върне в Русия със самолет на 17 януари. Навални бе откаран за лечение в Германия, след опит за убийство с нервнопаралитичен агент от типа "Новичок". Защо руският опозиционер реши да се върне в Москва, след като руските власти планират да го арестуват, и какво наистина го очаква? Коментар на журналиста Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР в Москва.

"Европейският съд през 2017 г. даде ясна и категорична оценка, че този процес е политически и всъщност има политическо решение. Москва, обаче, по всякакъв начин се опитва да притисне Навални. Включително това ще стане и при пристигането му“ Това каза за предаването "Брюксел 1“ журналистът Чавдар Стефанов.

"Има няколко варианта. Единият е да го пуснат да се прибере в къщи и след това да му наложат някакви ограничения. Другият е да го арестува Службата за изтърпяване на наказания, което е доста спорно юридически, поне за два дена. Защото на 29 януари заседава съдът, който трябва да реши, дали условната присъда трябва да стане реална, т.е. да го вкарат в лагер за три години и половина“, допълни Чавдар Стефанов.

Според бившия кореспондент на БНР в Москва, "може и в трудов лагер да го вкарат в Русия. Повечето хора излежават присъдата си по този начин там. Трудят се за Родината и за превъзпитанието си. Същото беше и с Михаил Ходорковски“.

Чавдар Стефанов смята, че казусът е сложен най-вече с това, че идват парламентарни избори в Русия и "Навални пречеше много с това, че измисли една система, която се нарича "умно гласуване“ – да се подкрепя кандидатът, който е срещу управляващата партия "Единна Русия“. Това се оказа доста печеливша стратегия и тактика“, допълни журналистът Чавдар Стефанов.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1“ от 17:30 часа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК