Гръцкият флот взе на абордаж руски товарен кораб

Гръцките военни са предположили, че може да има въоръжение, изпратено от Русия в Либия

13.01.2021 | 12:55 Редактор: Радостина Димитрова
Гръцкият флот взе на абордаж руски товарен кораб

Специални сили на гръцкия флот демонстративно са взели на абордаж руския товарен кораб "Адлер" в Средиземно море. Това съобщиха гръцките медии, предава EA Daily.

Съгласно наличната информация гръцките военни са предположили, че на кораба може да има въоръжение, изпратено от Русия в Либия. Гръцкият кораб започва да преследва "Адлер", а след това подразделенията на специалните сили на гръцкия флот взимат на абордаж съда и започват проверка.

Отбелязва се, че екипажът на "Адлер" се е съгласил на проверка на плавателния съд, а военните не са успели да открият нещо забранено или подозрително, "в това отношение инцидентът може да се счита за уреден".

Мисията на ЕС в Twitter нарече епизода "приятелска" проверка на кораба като част от операция IRINI, която има за цел да спре незаконните доставки на оръжие до Либия. В края на декември 2020 г. началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов обяви засилване на антируския фокус на учебните дейности на войските на НАТО и провокативните дейности на Алианса (включително Гърция) близо до руските граници. Руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Александър Фомин предупреди, че това може да доведе до сериозни инциденти.

През декември беше публикуван стратегическият доклад "НАТО-2030: Единство в нова ера", в който Русия отново е обвинена в "агресивна политика", припомня агенцията, цитирана от "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК