Старт на процеса по импийчмънт, внесоха обвинение срещу Тръмп

Гласуването ще бъде в сряда, ако Майк Пенс не задейства 25-ата поправка

12.01.2021 | 14:10 Редактор: Ивет Арабова

Демократите в Конгреса внесоха обвинение срещу Доналд Тръмп, с което формално започна втората процедура по импийчмънт срещу него.

Обвинението е подстрекателство към насилствен бунт, довело до щурма на Капитолия. Демократите в Камарата на представителите на Съединените щати са готови да гласуват в сряда, освен ако вицепрезидентът Майк Пенс не задейства 25-ата поправка в Конституцията, с която президентът да бъде отстранен от Белия дом. 

"Президентът Тръмп все още е на власт и една от причините Конгресът да говори за импийчмънт е, че той не е полезен", коментира сенаторът Крис Мърфи.

След вота в долната Камара, трябва да се проведе и гласуване в Сената. Това може да се случи най-рано на 19 януари - само ден преди Доналд Тръмп официално да предаде властта на Джо Байдън. Краткият срок за действие е една от причините експертите да са скептични, че вторият опит за импийчмънт на Тръмп ще даде резултат. 

На фона на политическата буря, ФБР предупреди - има данни, че в навечерието на встъпването в длъжност на Джо Байдън, ще се проведат въоръжени протести в цялата страна. Има информация, че крайнодесни групи и привърженици на Тръмп готвят прояви и в дните преди 20 януари, когато новият президент трябва да встъпи в длъжност.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg/Elijah Nouvelage

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години