Мъск не вярваше в оцеляването на Tesla, а на света вече няма по-богат от него

Изпълнителният директор на SpaceX детронира Джеф Безос от първото място

08.01.2021 | 18:00 Редактор: Ралица Братанова

Пренареждане на върха при най-богатите - най-заможният човек в света вече е Илън Мъск. Той измести изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос.

Илън Мъск разказва една шега по време на мотивационна лекция през 2013 година, която по-късно, по ирония на съдбата, се оказва невярна.

"Чухте ли смешката за човека, който е направил малко пари в космическата индустрия? Е, той започна с много пари", каза тогава той.

А днес цената на акциите на Tesla се повиши толкова, че го изстреля на върха в класацията на Bloomberg. Изпълнителният директор на SpaceХ притежава състояние, оценено на 188,5 милиарда долара

Преди това първото място беше за Джеф Безос, чието състояние е с 1,5 милиарда долара по-малко. Той беше на върха от 2017 година. Двамата милиардери са конкуренти и в космическата надпревара. Акциите на Tesla отбелязаха ръст от 743% през миналата година с 499 550 доставени коли. Самият Мъск е изненадан от успеха. 

"Толкова съм горд, че екипът на Tesla постигна този важен етап. В началото на Tesla мислех, че имаме 10% шанс да оцелеем изобщо", коментира той.

А в историята на милиардерите няма по-драстична промяна от тази на Мъск. За една година инженерът, роден в Южна Африка, забогатя с над 165 милиарда долара и стана най-бързо забогатяващият човек. 

Най-богатите 500 хора в света са спечелили рекордните 1,8 трилиона долара към общото си нетно състояние през миналата година. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК