Амстердам затваря прословутите кофишопове за туристи

Само нидерландските жители ще могат да влизат в обектите, продаващи канабис

09.01.2021 | 09:30 Редактор: Радостина Димитрова
Амстердам затваря прословутите кофишопове за туристи

В усилията си да изчисти имиджа си Амстердам цели да ограничи ключова туристическа атракция – своите кофишопове, предава Bloomberg.

Само нидерландските жители ще могат да влизат в обектите, продаващи канабис, според предложение на кмета Фемке Халсема. Планът, подкрепен от местната полиция и прокурори, цели да се справи с притока на твърди наркотици и организираната престъпност, свързана с търговията с марихуана.

"Пазарът на канабис е твърде голям и нажежен. Искам да го свия и да го направя управляем. Условието за местожителство е радикално и с трайни последици, но не виждам алтернатива", коментира Халсема.

Тя е представила плана пред съвета в Амстердам в петък, поставяйки началото на политически дебат, включително разговори за преходно споразумение със собствениците на обекти. Кметът очаква политиката да влезе в сила най-рано догодина.

Инициативата е поредният ход на Амстердам да намали активно притока на посетители и да подобри качеството на живот на местните жители. Туристи се стичат в града, откакто по-евтините полети направиха историческия му център популярна уикенд дестинация, предаде Investor.bg.

Преди блокадите заради коронавируса прочутият квартал с червените фенери на Амстердам, магазините му за марихуана и живописните канали привличаха над един милион посетители на месец, повече от постоянното му население.

"Кофишоповете, особено в центъра, разчитат основно на туристи. Засилването на туризма само засили търсенето" и привлече престъпност, свързана с твърди наркотици, отбелязва Халсема.

Амстердам има 166 кофишопа, но повече няма да са необходими, ако планът бъде задействан. Местното търсене на канабис би подкрепило само 68 обекта, показва проучването на властите.

Сходни ограничения вече се прилагат в Маастрихт и Ден Бош, които реагираха на кофишоповете, препълнени с посетители от Германия, Франция и Белгия. Усилията са подкрепени от приет в Холандия закон през 2013 г., който цели да стимулира местния пазар на канабис и да ограничи дрога туризма.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК