Как се промени пандемията от Ковид-19 от април до днес?

Учени твърдят, че има съществена разлика в основните засегнати групи

08.01.2021 | 06:30 Редактор: Ралица Братанова
Как се промени пандемията от Ковид-19 от април до днес?

Едно от най-големите проучвания за протичането на пандемията, причинена от SARS-CoV-2, проведено от Оксфордския университет, твърди, че има значителна разлика в основните засегнати групи от обществото през първата и втората вълна.

Резултатите от проучването показват, че в Англия, а и в глобален мащаб, от април до юни се наблюдава спад в доказаните случаи на Ковид-19. Те спадат от 0, 40% до 0,06%, а през летните месеци случаите са още по-малко.

След края на август броят значително нараства – тенденция, която се запазва и досега. Положителните резултати в този период са повече от 1% - резултат по-висок и от този, наблюдаван през първата вълна на пандемията, пише Puls.bg.

Учените твърдят, че от април до юни най-засегнати са здравните работници, заедно с други социални професии. През есента основно се заразяват млади хора под 25-годишна възраст.

Възможно е разликата да се дължи на промяна в поведението и ежедневието на хората. По-ниските нива на заразени от рисковите групи може да се дължат на вече изградени антитела в немалка част от населението и правилно предприети социални мерки.

Екипът на Оксфордския университет обяснява, че през третата вълна отново може да настъпи такава промяна.

"Подобни проучвания са важни именно за определянето на групите от населението, измежду които заразата нараства най-бързо. Това ни дава шанс да наложим правилните мерки, за да ограничим развитието на пандемията", казва проф. Сара Уолкър, преподавател по медицинска статистика и епидемиология в университета.

Друга статистика на проучването показва, че броят на асимптоматичните случаи е между 45% и 65%. Според проф. Уолкът именно това дава на вируса шанс да се разпространява толкова бързо. Липсата на симптоми прави ограничението му по-трудно. Учените смятат, че заради това и един от най-ефикасните досега методи за справяне с проблема е била социалната изолация.

Проф. Сър Иън Даймънд, национален статистик на Великобритания казва, че проучването на Оксфордския университет е едно от най-важните такива в цял свят, особено сега, когато в него ще бъде отразено и влиянието на ваксините.

Учените съветват, въпреки започналата ваксинация, хората да продължат да спазват дистанция, да мият ръцете си и да носят маските си.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК