Тръмп: Край на най-великия мандат в президентската история

Той обеща мирно предаване на властта на 20 януари

07.01.2021 | 13:35 Редактор: Ивет Арабова

Безпрецедентни размирици в столицата на Съединените щати в деня, в който трябваше да бъде утвърден новият президент Джо Байдън. Хиляди щурмуваха Капитолия, стотици влязоха вътре. Четирима души загинаха, десетки са задържани.

Часове преди това Доналд Тръмп повтори, че изборите са откраднати и това беше разчетено като призив към привържениците му да щурмуват символа на американската власт. След кървавото прекъсване на обсъждането на резултатите от вота, Конгресът утвърди избора на Джо Байдън.

А Тръмп написа: "Това е краят на най-великия първи мандат в президентската история".

Напрежението на Капитолийския хълм витаеше много преди първия щурм, подкладено от реч на президента Доналд Тръмп. Станалото часове по-късно ще остане в американската история като разделителна линия в най-голямата демокрация в света. 

Преди да се стигне дотук, Камарата на представителите и Сената се събраха, за да утвърдят гласовете на електорите, които излъчват президент. Едва обсъдени 12 от всички 538 електорски гласа, и всички, по ирония на съдбата за Байдън, хиляди се качиха на хълма.

Зад вратите на залата с депутатите беше простреляна жена, привърженичка на Тръмп. Кадри с изстрела обиколиха новинарския обмен. Жената е починала. Открити са две самоделни бомби, оръжия и коктейл "Молотов". Новоизбраният президент Джо Байдън призова предшественика си Доналд Тръмп да успокои привържениците си. 

"Сцените на хаос не отразяват истинската Америка, не представляват истинската ни същност", каза Байдън. 

"Беше въведен и полицейски час в столицата Вашингтон, на помощ дойде националната гвардия. Часове след невиждания щурм на Конгреса, властта се събра и все пак потвърди – Джо Байдън е новият президент. Демократът има 306 гласа, а републиканецът - 232. Facebook и Twitter блокираха профилите на Тръмп заради нарушаване на политиката на социалните мрежи. Той обаче използва друг профил в Twitter, за да коментира. 

"Макар че това представлява краят на най-великия първи мандат в президентската история, това е само началото на нашата борба да направим Америка отново велика!", написа той.

Тръмп обеща, че ще има мирно предаване на властта на 20 януари. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg/Eric Lee

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК