fallback

Четирима загинали и множество ранени след щурма на Конгреса в САЩ

В района на Капитолия са били обезвредени и две взривни устройства

07.01.2021 | 06:52 Автор: Тодор Петров

Американските конгресмени продължават сесията по приемане на резултатите от изборите за президент, спечелени убедително от демократа Джо Байдън. По рано властите обявиха Капитолия за "обезопасен" 4 часа, след като радикални привърженици на Доналд Тръмп окупираха сградата на Конгреса в сряда следобед и прекъснаха сесията, на която трябваше да бъде утвърден избора на спечелилия президентските избори демократ Джо Байдън. 

При безпрецедентната до този момент атака на Капитолия полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да освободи Конгреса от демонстрантите малко преди да влезе в сила обявения от кмета Мюриъл Баузър комендантски час в 18 часа местно време (1 часа след полунощ българско). 

Щурмът на сградата от повече от 100 привърженици на Тръмп взе и жертви. "Асошиейтед прес" съобщава за четири жертви. Една от тях е жена, простреляна още в началото на щурма на сградата и починала по-късно в местната болница, потвърди говорител на полицейското управление на Вашингтон. Все още не е ясно кой е произвел изстрела. 

Пострадали са и множество полицаи, охраняващи Конгреса, като някои от тях са откарани в болница. От ФБР съобщиха, че в района на Капитолия са били обезвредени и две взривни устройства. 

Няколко часа по-рано съвместното заседание на двете камари на Конгреса беше прекратено, представителите бяха евакуирани, а сградата - затворена. Американският Конгрес се събра, за да направи окончателно потвърждаване на резултата от президентските избори. 

Това обикновено е процедурен въпрос, но тази година се превърна в проява на междупартийна конфронтация заради поддръжници на президента Доналд Тръмп, които отказват да приемат загубата му. Новоизбраният президент, демократът Джо Байдън, спечели както народния вот, така и необходимия брой гласове на електорите, за да бъде обявен за победител.

Във връзка с настъпили безредици във Вашингтон българското Министерство на външните работи съветва всички български граждани, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да не излизат навън, съобщи пресцентърът на министерството.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback