Англия: Трябва да направим повече, за да овладеем мутацията на Ковид-19

Великобритания отново е под карантина, мерките са строги

05.01.2021 | 14:03 Редактор: Тодор Петров

Англия и Шотландия отново са под карантина. Мерките се предприемат в опит да се спре бързото разпространение на новия щам на Ковид-19. 

Хората могат да излизат от домовете си само по медицински причини, за работа или на пазар. Училищата и колежите трябва да преминат на дистанционно обучение. 

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че болниците са под сериозен натиск

"Ясно е, че трябва да направим повече заедно, за да овладеем мутацията на Ковид-19, докато тече кампанията за ваксинация. Мярката ще важи до средата на февруари", обясни той.

Джонсън поясни, че дотогава трябва да са ваксинирани хората от четирите приоритетни групи, което може да позволи облекчаване на ограниченията. Той посочи още, че новият щам е изправил болниците пред най-сериозния натиск от началото на пандемията. 

"Повечето от пациентите не са възрастни хора или такива със здравословни проблеми. Това са млади хора, които са шокирани от състоянието си", сподели медицинска сестра на Острова. 

Мутацията на Ковид-19 затвори и Шотландия. До края на януари учебните заведения няма да работят, а на гражданите е позволено да излизат само при крайна необходимост. 

"В момента съм по-обезпокоена от ситуацията, отколкото през последните месеци от пандемията", заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

В Северна Ирландия също е в сила забрана за излизане от домовете. Дистанционното обучение на учениците ще продължи. В Уелс, който вече е под карантина, учебните заведения ще останат празни до 18 януари.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК