Глад и мизерия: Ковид-19 е най-малкият проблем във Венецуела

Малцина могат да си позволят да пазаруват в супермаркетите

04.01.2021 | 12:43 Редактор: Тодор Петров
Глад и мизерия: Ковид-19 е най-малкият проблем във Венецуела

Венецуела е в тежка криза от няколко години. Стопяването на валутните резерви доведе до преустановяване на вноса на стоки. А заради бързото поскъпване на храните вече само малцина венецуелци могат да си позволят да пазаруват в супермаркетите.

Много от хората оцеляват единствено благодарение на раздаваната безплатна храна - но не от държавни институции, а от благотворителни организации. Търсенето е огромно, всеки ден се извиват дълги опашки.

По данни на чилийския университет "Андрес Бельо", 96 на сто от домакинствата във Венецуела страдат от недостиг на храна, а 64% от населението живее в бедност. Не само храните са дефицитни стоки, такива са и сапунът, памперсите и много лекарства. 

Пациентите в болниците трябва да заплащат сами лекарствата и медицинските материали. Над една трета от лекарите в страната, които са били общо 66 000, са напуснали Венецуела през последните години. Но не само лекарите са твърде малко. Броят на медицинските сестри и санитарите също е крайно недостатъчен, информира "Дойче Веле".

През последните години в страната все по-често спира токът. От опозицията обясняват това с липсата на инвестиции в енергетиката, корупцията и лошото поддържане на инфраструктурата. Властите пък се опитват да се справят с проблема с непопулярни мерки, като ограничават работата на държавните служители с два дни седмично. От това обаче електроснабдяването не се е подобрило.

Заради честото спиране на тока в жилищата на хората става неприятно горещо, тъй като климатиците и вентилаторите не работят. Те масово прекарват времето си навън. Във Венецуела спира не само токът, а и водата. В много венецуелски градове вода има само по три дни в седмицата. И то не през целия ден, а само в определени часове сутрин и вечер.

Венецуелците се къпят в нефт - за съжаление в буквалния смисъл. Течове от близкия нефтопровод са образували петролен слой на повърхността на езерото Маракайбо, недалеч от едноименния град. Но местните рибари нямат изход - седнали на стари автомобилни гуми, те се опитват да хванат поне малко риба.

Шофьори на автомобили се редят на опашки пред бензиностанците. На богатата на петрол Венецуела ѝ се налага да внася суровината от Иран. Заради остарелите съоръжения, нефтодобивната промишленост вече не е в състояние да осигури необходимите количества гориво. А само преди 10 години Венецуела добиваше по 2,3 милиона барела петрол на ден. В момента добивът е спаднал наполовина.

Снимки: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 4
Боби
преди 3 години
Винаги и само лъжете,които също заблуждавате света. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Андрей
преди 3 години
Ти да видиш колко сме вОзмутени !А,ако сменим само името на държавата с България,дали няма да им звучи на Внецуелцуте по същия начин,както на нас за тях. Точно толкова се манипулира информацията и в двете посоки. Сигнализирай за неуместен коментар