Подкрепа за бедстващите: Хърватия получи хуманитарна помощ от България

С два "Спартан"-а транспортирахме походни легла и радиатори    

01.01.2021 | 19:00 Редактор: Ивет Арабова

Два самолета "Спартан“ изпълниха специални полети за транспортиране на хуманитарна помощ до Хърватия за бедстващите след земетресението. На борда на военнотранспортните самолети има походни легла и радиатори.

С важна хуманитарна задача – така започна Новата година за военнотранспортната авиация. Рано тази сутрин два самолета "Спартан" полетяха в небето за поредната важна мисия да подкрепят бедстващото население в Хърватия. 

"Започваме годината с отговорна задача. Днес искам да честитя Новата година на екипажите и да им пожелая все така да изпълняват задачите", каза началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

За Хърватия излетяха общо 500 походни легла и 100 радиатора. Капитан Николай Калайджиев е част от екипажа на един от самолетите, извършили важната задача в ранното утро на първия ден от Новата година. При завръщането си споделя, че освен отговорност, изпитва и чувство на удовлетвореност. 

"Има едно такова положително настроение, че помагаш на бедстващи хора", сподели капитан Калайджиев.

Разказва, че на летището в Загреб са ги посрещнали топло. А страхът в очите на хората след опустошителния трус и сериозните последствия не избледнява. 

"Приятно изненадани и благодарни са хората", каза още кап. Калайджиев.

В ранния следобед един от вече завърналите се самолети беше натоварен отново. С усмивка по лицата екипажът се качи на борда, за да осъществи последната пратка и да донесе лъч надежда в трудния момент.

"Нека да има изправни самолети, обучени пилоти и технически състав и да докажем, че обществото винаги може да разчита на Българската армия“, подчерта адм. Емил Ефтимов.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Пресцентър на Външно министерство 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК