Самолети "Спартан" ще транспортират българската помощ за Хърватия

Хуманитарната помощ пристига в авиобаза "Враждебна"

31.12.2020 | 14:46 Редактор: Тодор Петров
Самолети

Два самолета "Спартан" с екипажи на Военновъздушните сили ще транспортират хуманитарна помощ от България за бедстващите в Хърватия. 

Планира се полетите до летището в Загреб да бъдат извършени на 1 януари. Днес хуманитарната помощ пристига в авиобаза "Враждебна", където ще бъде натоварена на самолетите. 

Вчера правителството взе решение да помогне и със 100 000 евро за възстановяване на две емблематични сгради, разрушени от земетресението.

БЧК  изпраща за района на Петриня 300 броя походни легла с матраци и 100 броя отоплителни уреди за палатки от съвместния бедствен резерв с Турски Червен полумесец.

Министерството на външните работи даде указания на посолствата ни в Белград и Загреб да съдействат за придвижването по маршрута им към Хърватия на българските ТИР-ове с минерална вода, която е част от помощта на България след тежкото земетресение там на 29 декември 2020 г.

Днес в присъствието и на заместник-министъра на външните работи Петко Дойков в базата на Българския червен кръст в село Лозен бе натоварен първият от общо два ТИР-а с вода, съобщиха от МВнР.

Снимка: МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК