Помагаме със 100 хил. евро и минерална вода на Хърватия след адските трусове

Новината обяви външният министър Екатерина Захариева

30.12.2020 | 13:30 Редактор: Ралица Братанова

На свое заседание днес Министерският съвет реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия за преодоляване на щетите от земетресението, при което при първоначални данни загинаха седем души.

"Тъй като материалните щети в цялата страна са огромни, помолихме нашето посолство да проучи къде са най-големи нуждите от възстановителни работи", заяви външният министър Екатерина Захариева.

Българската помощ ще бъде насочена към две емблематични сгради в Хърватия, свързани и с българската история -  Горноградската гимназия и Хърватската академия на науката и изкуствата.

"Всички се молим и се надяваме броят на жертвите да не се увеличава. Заедно сме в този труден момент", заяви още външният ни министър и изрази съболезнования на близките на загиналите и на пострадалите.

Днес вицепремиерът Екатерина Захариева проведе спешно съвещание с министъра на икономиката Лъчезар Борисов и с Българския червен кръст. Тъй като хърватската страна се нуждае от питейна вода, бе решено с помощта на най-големите производители на минерална вода у нас да бъдат организирани спешни доставки.

Първите два ТИР-а с минерална вода от различни производители ще бъдат доставени още в почивните дни в складовете на Българския червен кръст в село Лозен, откъдето ще бъдат транспортирани до Хърватия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК