Вучич официално откри "Балкански поток" в Сърбия

Вучич обеща "до 10-15 дни да предложи значително намаляване на цената на газта"

01.01.2021 | 12:35 Редактор: Радостина Димитрова
Вучич официално откри

Рано тази сутрин, малко след 5:00 часа българско време, сръбският президент Александър Вучич официално откри газопровода “Балкански поток” в местността Господжинцима, край Жабля. Газопроводът продължава до унгарската граница.

Вучич обеща "до 10-15 дни да предложи значително намаляване на цената на газта".

"Искам да честитя Новата година на сръбските граждани. За нас това е голяма и съществена работа…”Балкански поток” ни гарантира енергийна сигурност и стабилност, което е много важно за привличането на инвеститори", каза още Вучич, цитиран от БГНЕС.

На откриването присъства и руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко.

“Изграждането и пускането на "Балкански поток", който е част от "Турски поток", от българската до унгарската граница, напълно гарантира енергийната стабилност и сигурност на Сърбия”, каза руският посланик.

Газопроводът е определян от руска и сръбска страна като един от най-важните проекти, който трябва да укрепи икономическото и геостратегическо положение на Белград в региона.

"Балкански поток" всъщност е продължение на газопровода "Турски поток" през територията на България. В официалните документи той се нарича "обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията "Булгартрансгаз" паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница". Името “Балкански поток” беше предложено от министър-председателя Бойко Борисов.

"Турски поток", който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна част до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропусквателната способност на газопровода дълъг 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

САЩ винаги са се обявявали срещу "Турски поток". Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., Вашингтон изпрати ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Съединените щати са против втората линия на газопровода "Турски поток", предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК