Милен Керемедчиев: Ковид обърна света с краката нагоре през 2020 г.

Очакванията са след Brexit са Великобритания да има двуцифрен спад при БВП в следващите 5 г.

30.12.2020 | 20:57 Редактор: Юлия Христова

Пандемия и геополитически противопоставяния - как се промени светът през 2020 г.?

Ковид обърна света с краката нагоре през 2020 г. Видяха се няколко истини - изборите в САЩ бяха обърнати на 180 градуса, защото хората се уплашиха от тази пандемия и от начина, по който администрацията на Доналд Тръмп реагира към нея. Той загуби заради страховете на хората, които се притесняват за своите животи. Това каза за "Денят ON AIR" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

По думите му Китай е държава, която продължава да води много консервативна външна икономическа политика, както и много затворена. 

"Разликата при износа от Китай спрямо внасянето на стоки от САЩ е 1 млрд. долара на ден. Този дисбаланс няма как да продължи да съществува. Очаквам много по-сериозен сблъсък, но вече не на търговския ринг, а по-скоро политически", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Според него  Може да се очаква също и много сериозно втвърдяване на отношенията между САЩ и Русия.

"Относно отношенията на ЕС и САЩ вече няма да е на дневен ред реториката, която имаше Тръмп. Президентът Байдън е много по-желаният партньор на европейските лидери. Въпреки това натискът за намаляване на мита и увеличаване на квоти ще бъде по-силен", обясни събеседникът.

Очакванията са след Brexit са Великобритания да има почти двуцифрен спад при Брутния вътрешен продукт в следващите 5 г. - между 8 и 10%.

"Новият щам на Ковид също дава възможност на европейските лидери да окажат натиск върху Борис Джонсън. Големите компании и концерни вече действат за това да извадят продукцията си от Великобритания", посочи Милен Керемедчиев. 

"През 2021 очаквам конфронтацията между Саудитска Арабия и Иран да е още по-силна, но Саудитска Арабия няма да са толкова силно подкрепяни от САЩ, колкото по времето на Доналд Тръмп", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

]