Чехия предприе интересен ход, за да си осигури повече ваксини

Разделят препарата във флаконите на шест дози

30.12.2020 | 13:16 Редактор: Тодор Петров
Чехия предприе интересен ход, за да си осигури повече ваксини

Чехия позволи разделянето на количеството препарат във флаконите с ваксина на Pfizer/BioNTech на шест вместо на пет дози, предаде Ройтерс. Така здравните власти се възползват от допълнително количество ваксина, поставено във флаконите от производителя.

По стандартните правила от всеки флакон могат да бъдат изтеглени пет дози от ваксината, но експерти казаха, че е възможно да се получи и шеста или дори седма доза.

По-рано тази седмица чешкият премиер Андрей Бабиш поиска от Европейската комисия да разреши използването на това допълнително количество от ваксината, за да може да бъдат имунизирани повече хора.

В разпореждане на чешкото здравно ведомство се посочва, че пълният обем на допълнителната доза трябва да е наличен в един флакон и не може да се събира материал от няколко флакона за получаване на нужното количество за шеста доза.

В Чехия ваксинирането срещу Ковид-19 започна на 27 декември, но за момента пратките не са достатъчни, предаде БТА. Чешките здравни власти съобщиха днес за рекорден брой от 16 329 нови случая на коронавирус в рамките на денонощие през вчерашния ден.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК