ЕС и Великобритания подписват споразумението за търговските отношения

Одобрението е формалност след сделката между Лондон и Брюксел

30.12.2020 | 07:56 Редактор: Тодор Петров

Европейският съюз и Обединеното кралство ще подпишат споразумението за търговските си отношения след Brexit днес в 10:30 ч. българско време. 

Документът ще бъде подписан от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел от името на ЕС, и от британския премиер Борис Джонсън от името на Великобритания. 

Споразумението вече беше одобрено от Комисията на постоянните представители на ЕС (COREPER) и се очаква да бъде гласувано в Камарата на общините на Обединеното кралство, а държавите от Съюза ще го утвърдят окончателно, след като получат становището на Европейския парламент в началото на следващата година. 

Одобрението е формалност след сделката между Лондон и Брюксел, постигната в навечерието на Коледа. Търговската сделка, регулираща отношенията между 27-членния блок и Великобритания, запазва британския достъп с нулеви тарифи и нулеви квоти до единния пазар на ЕС с 450 милиона потребители. 

Тя беше постигната четири и половина години, след като британците гласуваха на референдум с много малка разлика в полза на Brexit.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК