8 души са получили по погрешка петкратна доза от ваксината на Pfizer и BioNTech

Четирима са били приети в болница

29.12.2020 | 20:25 Редактор: Искра Ангелова
8 души са получили по погрешка петкратна доза от ваксината на Pfizer и BioNTech

Осем служители на германски старчески дом получиха по пет дози от ваксината срещу новия коронавирус по погрешка в неделя. Досега няма сериозни последици за тяхното здраве. Седемте жени и един мъж на възраст от 38 до 54 години са работили в старчески дом в Щралзунд в североизточната част на страната. 

Всички те са сред тези, които получават приоритетно ваксината на Pfizer-BioNTech през уикенда, докладва френската държавна медийна корпорация Franceinfo.

Всички те незабавно са били информирани за допуснатата грешка. Четирима са били приети в болница със слаби грипоподобни симптоми, а останалите са се прибрали у дома. "Съжалявам дълбоко за случилото се", каза областният здравен ръководител, уверявайки, че това са само единични случаи на човешка грешка.

"Пожелавам на всички, с които се е случило това, да избегнат сериозни странични ефекти", добави той, цитиран от "Фокус".

Флакон с пет дози

Германската компания BioNTech, която разработи ваксината, стартира ваксинации в няколко европейски страни през уикенда и преди това съобщи, че превишаването на нормалната доза по време на проучването не води до сериозни странични ефекти. Разработена за по-малко от година, тази ваксина изисква две инжекции от 0,3 ml с интервал от 2-3 седмици. Предлага се във флакони, чието съдържание след разтваряне трябва да е достатъчно за пет дози.

Германските санитарни власти също заявиха, че флаконът може да съдържа шест дози. Според говорителя на Министерството на здравеопазването, всеки флакон има "малък излишък", което може да е достатъчно за шеста инжекция. Въпреки това, правителството на Ангела Меркел призовава здравните служители "в никакъв случай" да не използват излишъка от няколко ампули, за да съберат за допълнителна доза.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК