Обединеното кралство и Турция със споразумение за свободна търговия

Сделката защитава веригите за доставка в автомобилния и производствения сектор

29.12.2020 | 23:15 Редактор: Юлия Христова
Обединеното кралство и Турция със споразумение за свободна търговия

Обединеното кралство и Турция сключиха споразумение за свободна търговия, докато Великобритания се подготвя за окончателното си излизане от Европейския съюз. Това стана по време на видеоразговор между британския министър за международна търговия Лиз Тръс и турския министър на търговията Рухсар Пекджан, съобщава Bloomberg.

Сделката, подписана във вторник, защитава веригите за доставка в автомобилния и производствения сектор, се казва в изявление на Министерството на международната търговия на Великобритания. Споразумението, което обхваща и всички селскостопански и промишлени стоки, ще влезе в сила на 1 януари.

Излизането на Великобритания от ЕС означава, че всяка търговска сделка, сключена от блока, вече няма да се прилага за страната, след като преходният период приключи в 23:00ч. на 31 декември. Към момента Великобритания е постигнала сделки с 62 държави и ЕС, се казва в изявлението, цитирано от Bloomberg.

Споразумението ще спести на Турция 2,4 млрд. долара, според министъра на търговията на Рухсар Пекчан. "Страните работят по разширяване на сделката в сферата на услугите", каза той.

Турция е изнесла за Великобритания през 2019 г. стоки на стойност 11,2 млрд. долара и е внесла продукти на стойност 5,6 млрд. долара. Великобритания е вторият по големина пазар за износ в Турция, най-вече за благородни метали, превозни средства, текстил и електрическо оборудване, отбелязва The Guardian.

"Днешната сделка осигурява жизненоважна сигурност за бизнеса и подпомага хиляди работни места в Обединеното кралство в производствената, автомобилната и стоманодобивната промишленост“, каза британският министър Лиз Тръс, цитиран от bloombergtv.bg.

Двете страни са се договорили да продължат да работят за постигане на още по амбициозна сделка в бъдеще.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК