ЕС не крачи в ритъм: Бавят ваксините за Испания и още 7 държави

Причината е логистичен проблем в завода на Pfizer

28.12.2020 | 15:50 Редактор: Ралица Братанова

Доставките на ваксини срещу Ковид-19 в 8 европейски държави, сред които Испания, ще се забавят заради логистичен проблем в завода на Pfizer в Белгия.

Първа за проблема съобщи Испания. През следващите три месеца страната планира да получава около 350 хиляди дози седмично. А днес беше даден старт на имунизацията в Белгия и Люксембург.

Европейската комисия договори първоначално 200 милиона дози на ваксината на американската компания Pfizer и германската Biontech.

Доставката им ще приключи до септември, а това засили притесненията, че блокът ще има нужда от още доставчици на ваксини. Целта е да се ваксинират 70% от 450-те милиона население на Съюза.

Европейската комисия има подписани договори с няколко компании за общо 2 милиарда дози. 

На този фон Полша наложи триседмична карантина до 17 януари. С изключение на магазините за стоки от първа необходимост, затварят всички търговски обекти, хотелите и ски пистите. За Нова година пък ще действа вечерен час от 19 часа на 31 декември до 6 сутринта на 1 януари.

Твърда карантина вече е в сила и в Израел. До 9 януари на хората там е забранено да излизат на повече от километър от дома си, освен за важни събития или ваксинация. Именно Израел стана страната с най-много ваксинирани.

А новият щам на коронавируса, установен първо във Великобритания, вече е регистриран и в още страни, сред които Норвегия и Йордания. Американските здравни власти успокояват, че той не е по-опасен от останалите разновидности на вируса и е податлив на ваксината.

Китай пък сложи под блокада три квартала на Пекин след няколко случая на новозаразени в столицата. 

Вижте повече в репортажа Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Ваксината
преди 3 години
Е как за Великобритания, техните най-верни приятели, нямаха логистичен проблем? Сигнализирай за неуместен коментар