Туберкулозата - приблизително 11% от заболелите са деца

Какво представлява БЦЖ ваксината?

28.12.2020 | 12:21 Редактор: Юлия Христова
Туберкулозата - приблизително 11% от заболелите са деца

Туберкулозата представлява инфекциозно заболяване, от което всяка година се разболяват по около 9 млн. души и води до фатален изход за 2 млн. от заболелите. Приблизително 11% от заболелите са деца, като статистиката варира за различните региони и държави. Причинява се от бактерия Mycobacterium tuberculosis, която оцелява от 2 до 10 месеца на стайна температура, а в тъмни непроветливи помещения и до 3 години!

Какво представлява БЦЖ ваксината?

БЦЖ е една от първите ваксини, с които се среща новороденото. Тя представлява жива лиофилизирана (дехидратирана) ваксина.
Имунизацията се извършва до 48 час след раждането.

На 7-месечна възраст се проверява мястото на имунизация, при липса на белег от БЦЖ, се прави проба Манту. Децата с отрицателна проба се реимунизират.

Според актуалния към 2020 г., имунизационен календар, последната проба Манту, се извършва на 7-годишна възраст. При отрицателна проба се налага реимунизация.

От края на 2019 г., отпадна пробата Манту за 10-11 годишните.

Ваксината се поставя вътрекожно, в горния край на делтоидния мускул. На мястото на поставяне до 2 - 3 седмици се образува папула. Около 6-8 седмица е възможно мястото да се разязви, след което зараства с образуването на белег (до 3-тия месец след поставянето).

Липсата на белег след ваксинация може да означава или неправилна техника на приложение или неадекватен имунен отговор.

Какво трябва да знаем за туберкулозата?

Туберкулозата представлява хронична бактериална инфекция, която има различна изява, в зависимост от индивидуалния имунен отговор на организма.

Източник представлява болният, обикновено възрастни с белодробна форма. Микобактерият се отделя при кашляне и се разпространява по въздушно-капков път, попада в организма при вдишване на аерозолни частици. Обичайно децата с първична белодробна туберкулоза, имат липсваща до слабо представена кашлица и минимално отделят причинителя в околната среда.

При първично излагане и контакт с туберкулозния микобактерии, около 30% от контактните се инфектират. Развива се белодробна лезия и ангажиране на регионалните лимфни възли. В 90% от случаите се развива добър клетъчен имунен отговор, който подтиска размножаването на бактерия. Малък брой остават в латентно състояние, при което липсва клинична проява на инфекцията (латентна туберкулозна инфекция). В малка част от случаите се развива заболяване до около 2 години след контакта. Останалите в латентна форма бактерии, могат да се реактивират при появата на спад в имунитета (развитие на автоимунно заболяване и провеждане на кортикостероидна терапия, СПИН и др.)

Инфекцията се разпространява по лимфогенен, хематогенен, бронхогенен път и по съседство. А в зависимост от това дали отганизма е бил преди това инфектиран с Mycobacterium tuberculosis, се разграничават първична и вторична форма на заболяването. Заболяването може да се развие от няколко седмици до месеци и години след първичната инфекция.

Нелекуваната туберкулоза представлява хронично-рецидивиращо заболяване, свързва се с особено тежко притичане при имунокомпрометирани и ниска преживяемост при заболели с нисък жизнен стандарт.

Лечението винаги е продължително и се налага комбинация от няколко противотуберкулозни медикамента. При новооткрита инфекция, се започва с интензивна фаза от 4 антибиотика (понякога 3). След това следва поддържаща фаза, която е по-продължителна – тя налага употребата на 2 препарата. Общата продължителност на лечението може значително да варира от 6 до 12 месеца, в зависимост формата на протичане, пише puls.bg.

Рецидивиращите форми се лекуват по-трудно и още по-продължително.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК