Повече от 1,3 милиарда души страдат от хипертония през 2020 г.

Вижте 8 мита за високото кръвно налягане

26.12.2020 | 09:40 Редактор: Ралица Братанова
Повече от 1,3 милиарда души страдат от хипертония през 2020 г.

При всеки 1 на 4 мъже и 1 на 5 жени се наблюдава повишено кръвно налягане - хипертония. Това е налягането, което оказва кръвта върху стените на кръвоносните съдове и едно от най-честите хронични заболявания в днешно време. Според СЗО повече от 1,3 милиарда души страдат от хипертония през 2020 г.

Въпреки честотата на хипертонията, разбиранията за нея масово остават погрешни, пише Puls.bg.

1. Хипертонията не е сериозна

Напротив. Хипертонията е един от основните рискови фактори за състояния като инфаркт на миокарда, инсулт, бъбречни заболявания, сърдечна недостатъчност, зрителни увреждания, други съдови болести и т.н. 

Своевременното и адекватно лечение на болестта е от изключително значение за запазването на нормалното състояние на организма.

2. Хипертонията е наследствена и няма какво да се направи по въпроса

Да, наследственият фактор има огромно значение за развитието на заболяването. Но рискът никога не е 100% и то може да бъде предотвратено. 

Фактори от ежедневието, като диета и стрес, имат огромно значение извън генетичната предразположеност.

Проучване от 2018 г. твърди, че при правилна диета, ограничена консумация на алкохол, намалена натриева екскреция с урината, нормален BMI индекс и повишена физическа активност са асоциирани с по-ниски стойности на кръвното налягане, дори и при генетична обремененост.

3. С възрастта задължително се развива хипертония

Въпреки по-голямата си честота измежду по-възрастните, заболяването не е неизбежно. То се среща и при хора в ранна възраст.

7,5% от хората между 18-39 години, 33,2% от тези между 40-59 години и 63,1% от тези над 60 години страдат от хипертония.

Фактори като намаления прием на сол, редовния спорт, спиране на тютюнопушенето и правилната диета подобряват шанса да не се развие заболяването, дори и в напреднала възраст.

4. Ако имам високо кръвно налягане, ще забележа

Обикновено няма симптоми, които да ни насочат към високо кръвно налягане. Хипертонията се открива чрез измерването на артериалното кръвно налягане.

Около 1/7 от хипертониците не предполагат за наличието на заболяването.

5. Не приемам допълнително сол, няма нужда да се притеснявам за излишния нарий

Според СЗО оптималното количество сол на ден е около 5 грама. Те обясняват, че ако ограничението бъде спазено могат да бъдат предотвратени около 2,5 милиона смъртни случая годишно.

Освен допълнителната сол, която можем да добавим към храната си, трябва да внимаваме и за вече наличната. Множество храни имат много високо съдържание на сол.

Това са 10 примера според СЗО, които осигуряват около 40% от приема ни на сол:

Тестени продукти;

Пица;

Сандвичи;

Колбаси;

Супи;

Пуканки, чипс, крекери и т.н.

Пилешко месо;

Сирена;

Яйца;

Бърза храна

Важно е да се отбележи, че готварската сол, морската сол, хималайската сол и т.н. са изградени от една и съща химична структура, т.е. вредят в еднакво количество на организма.

6.  Когато кръвното ми налягане се нормализира, мога да спра приема на лекарства

Грешка. Състоянието обикновено е хронично и остава за цял живот. Медикаментите нормализират стойността на кръвното налягане, но при спирането им, то отново би се покачило.

Важно е да се следва предписанието на лекаря и да бъде прекратена терапията, само при консултация с кардиолог.

7.  Хипертонията е лечима

Засега няма пълно лечение на болестта. Съществуват начини тя да бъде контролирана и да бъдат намалени рисковете, в които ни поставя.

Следните промени в ежедневието допълнително подобряват състонието:

Намаляване на алкохолната употреба;

Правилна диета;

Спорт;

Намаляване на стреса;

Спиране на тютюнопушенето;

Поддържане на нормално тегло;

Правилна терапия

8.  Основно мъжете боледуват

Рискът за мъжете е по-висок преди 45-годишна възраст. След това заболяването се среща с еднаква честота и при двата пола, а след 64-годишна възраст, по нови данни, заболяването се развива по-често при жени.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК