Различното Рождество: Пандемията от Ковид-19 преобрази Витлеем

Коледа за нас тази година е много тъжна, каза туристически гид

25.12.2020 | 13:39 Редактор: Юлия Христова

Пандемията от Ковид-19 преобрази Витлеем. При строги противоепидемични мерки протече празничната литургия в града, смятан за родното място на Исус Христос.

С предпазни маски и при спазването на дистанция - латинският патриарх на Йерусалим Пиер-Батиста Пицабала отслужи среднощната литургия в църквата "Света Екатерина" във Витлеем. Тази година под купола на храма бяха допуснати само духовни лица и ограничен брой поклонници. 

Различното посрещане на Рождество се усети не само по времето на богослужението в църквата, но и в целия Витлеем. Обичайно по това време на годината градът, смятан за родно място на Исус Христос, е изпълнен с миряни и кипи от живот. Но не и сега. Заради пандемията магазините, ресторантите и дори църквите са затворени, а улиците почти празни. За част от хората, които се издържат от туризъм, мерките срещу вируса са катастрофа.

"Коледа за нас тази година е много тъжна. Няма Коледа изобщо" каза Амал Бандак, туристически гид.

Други откриха смирение в тежките времена, пред които се изправи светът. 

"Коронавирусът ни изпрати послание. Може би Коледа ще отвори очите на хората. Много не вярват, а може да започнат", заяви Навил, собственик на магазин за сувенири. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК