Русия отговори на Европейския съюз със санкции заради случая "Навални"

Москва отказва достъп до Руската федерация на висши представители на Съюза

22.12.2020 | 18:14 Редактор: Радостина Димитрова

Русия отговори на Европейския съюз със санкции заради случая "Навални". Москва отказва достъп до Руската федерация на висши представители на Съюза.

А по-рано отровеният руски опозиционер разкри чрез аудиозапис с предполагаемия му отровител как е бил похитен.

Контрасанкциите дойдоха, след като Москва привика висши дипломати от три страни членки на Европейския съюз, чиито лаборатории заключили, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с Новичок. Това са Германия, Франция и Швеция.

"В отговор на конфронтационните действия на Европейския съюз разширяваме списъка с представители на държави членки и институции, на които ще бъде отказан достъп до Руската федерация", заявиха от Външното министерство на Русия.

А ден преди тази мярка руският опозиционер Алексей Навални разпространи аудиозапис с един от хората, за които той твърди, че са го отровили. Записът е на сътрудника на Федералната служба за сигурност Константин Кудрявцев.

Руският опозиционер се престорил на агент на службата за сигурност и подмамил служителя да говори за похищението. Така става ясно, че отровата е била поставена в бельото на Навални, взето от пералнята на хотела, в който е бил опозиционерът.

"Нищо не беше намерено по тялото, няма как. Може би са намерили нещо в кръвта. Но това е само предположение. Той е бил изкъпан в болницата", се казва в записа.

След това мъжът от записа пояснява, че нервно-паралитичният агент, разработен в Съветския съюз, се абсорбира бързо и не оставя следи.

Руската федерална служба за сигурност определи твърденията като "фалшификация" и "провокация", както и че Навални е подпомаган от чужди разузнавателни служби.

44-годишният политик се почувства зле на полет от Сибир за Москва през август, а по-късно беше в болница в Берлин.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 11
Жоро
преди 3 години
Как не им омръзна на колхозниците да се излагат, за смях станаха, цял свят им се смее! Няма по левашко отравяне, че и записани на много камери, даже и не са се дегизирали, пък сега реват, че не било вярно. Аз незнам някое правителство да си признае подобно нещо, но поне не ги хващат и снимат. Смешни ***. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 8
Кико
преди 3 години
Ще спрът опашките пред руските посолства!!! Каква загуба само! Драматизъм, рев и сополи! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години