Путин: Не бихме отровили Навални, защото е ненужен

Винаги е имало информационни атаки от чужбина и винаги ще има, нищо изненадващо, коментира руският президент

17.12.2020 | 15:51 Редактор: Радостина Димитрова

Атаката срещу руския опозиционер Алексей Навални е извършена от западните служби за сигурност. Това заяви президентът Владимир Путин на годишната си пресконференция, която се проведе онлайн, заради пандемията от Ковид-19. Тя продължи повече от 4 часа.

Отравянето с новичок на руския опозиционер Алексейн Навални се превърна в акцент на ежегодната пресконференция на президента Владичир Путин. Той отрече, Кремъл да е замесен в атаката, подчертавайки, че Навални не е достатъчно важна фигура, за да бъде мишена. СНХ - Владимир Путин

"Ние не сме го отровили. Ако някой искаше да го отрови, щеше да довърши работата докрай. Веднага позволих да замине за Германия, когато съпругата му поиска това", заяви руският президент.

Коментарът на Путин идва само дни, след като съвместно разследване на Белингкат и няколко медии разкри доказателства, че отравянето на Навални през август е било извършено от руската Федерална служба за сигурност. Според руския президент журналистическото разследване е част от кампания за дискредитирането му. А атаката е извършена от западните служби за сигурност. 

"Ние много добре знаем, че това е легализация, не разследване, а легализация на материали на американските спецслужби", посочи той. 

Въпреки обвиненията към Съединените щати, Владимир Путин изрази надежда, че новоизбраният американски президент Джо Байдън ще помогне за разрешаването на спорните въпроси между Москва и Вашингтон.

Във фокуса на пресконференцията влезе и пандемията от Ковид-19. Президентът заяви, че страната се справя с овладяването на вируса и призова гражданите да се имунизират с руската ваксина. Самият той все още не го е направил. 

"Определено ще го направя възможно най-скоро. Нашата ваксина е ефективна и безопасна, така че не виждам причина да не бъда ваксиниран", каза още Путин.

Сред останалите теми по време на няколкочасовата пресконференция бяха предстоящите избори в Русия и промените в конституцията. Путин коментира и конфликта в Донбас, като обвини Киев за липсата на напредък за разрешаването му.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК