В края на една необикновена година: Сам на Коледа, далеч от дома

За Олбрих затварянето на границите е потвърждение колко разрушителен за нормалния живот е Ковид

22.12.2020 | 15:06 Редактор: Юлия Христова
В края на една необикновена година: Сам на Коледа, далеч от дома

Станислав Олбрих, 55-годишен шофьор на камион, е заседнал на 38 км северно от град Дувър, след като голяма част от света затвори границите си за пристигащи от Великобритания, и само иска да се прибере за Коледа, за да види съпругата си и трите си деца в Южна Полша.

Много държави, включително страните от континентална Европа, затвориха границите си за Обединеното кралство, след като премиерът Борис Джонсън на практика отмени Коледа за милиони граждани заради регистриран нов щам на коронавируса, припомня Ройтерс. 

За Олбрих затварянето на границите е поредното мрачно потвърждение на това колко разрушителен за нормалния начин на живот е станал Ковид-19. Според него скорошното излизане на Великобритания от Европейския съюз също има влияние върху създалата се ситуация.

"Вземам товари до Великобритания и не мога да се прибера у дома заради вируса. Но не знам дали вирусът (е виновен) - мисля, че това е политика“, споделя Олбрих пред Ройтерс. "Много ми е трудно, защото съм далеч. Шансовете ми да се прибера за Коледа намаляват. Глупаво е и съм изнервен и нещастен от това", споделя той.

Олбрих кара камиони от 2004 г., като работи две седмици и две седмици почивка, превозвайки товари от Полша за Великобритания и обратно.

Пандемията от коронавирус, която избухна първо в Китай миналата година, е отнела живота на близо 1,7 млн. души по света, наруши нормалния начин на живот и изпрати в колапс глобалната икономика за няколко месеца.

На хоризонта се очертават редица ваксини, подхранващи надеждите, че скоро пандемията ще бъде овладяна, но предупреждението на Борис Джонсън за открития нов щам на заразата отново помрачи перспективите.

Франция незабавно затвори границата си за Великобритания, принуждавайки фериботите и трансграничния тунел под Ламанша да прекратят своята дейност. Въпреки че товарния транспорт все още може да влиза в Кралството, шофьорите на тежкотоварни превозни средства едва ли ще рискуват да попаднат в капана на блокадата, докато границите не бъдат отворени отново.

Товарната индустрия изчислява, че от всички шофьори на камиони, опериращи във Великобритания, около 80% са наети от предприятия от ЕС. Много шофьори доставят товари на британски компании, които трупат стоки преди края на годината.

Заобиколен от около 200 други чуждестранни камиони в Ашфорд, Олбрих споделя, че шефът му го е предупредил за затварянето на границите късно в неделя след почивка, пише investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК