Наемите на затворения бизнес в Гърция се намаляват с 80%

Наемодателите обаче реално ще загубят само 20% от сумата

20.12.2020 | 10:35 Редактор: Ралица Братанова
Наемите на затворения бизнес в Гърция се намаляват с 80%

Наемите на затворения бизнес в Гърция се намаляват с 80%, обяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис, съобщава местната медия ekathimerini.com. Мярката се отнася за затворените в сряда търговци на дребно, спортни центрове, спортни зали, както и такива, свързани с хранителния сектор, туризма и транспорта, които няма да работят около Коледа по нареждане на държавата.

Намаляването на наемите ще е от полза за хотели, туристически агенции и транспортни компании, които са особено засегнати от забраната за пътуване между отделните региони на страната. Бизнесът, свързан с култура и спорт, също ще се възползва от мярката. Това са театри, кина, музикални сцени, фитнес зали, ски центрове и т.н.

На повече от 200 хил. компании в изброените сектори сега се гарантира 80% намаление на разходите им за наем, независимо от хода на пандемията и съответните мерки през следващите няколко месеца, пише  BloombergTV.bg.

Наемодателите обаче реално ще загубят само 20% от сумата на наема, тъй като държавата ще покрие 60% от наема, а бизнесът – 20%.

След подаване на заявление в онлайн платформа от страна на наемодателите, държавата незабавно ще захрани банковите им сметки с 60% от размера на наема – сума, която ще бъде освободена от данъци и не може да бъде запорирана или да се използва за покриване на дългове към държавата.

За компаниите, които отдават имоти под наем на други предприятия, все още няма разпоредба относно каквато и да е компенсация за загубите, които са претърпели. Служителите на финансовото министерство обаче не изключват възможността те също да бъдат обезщетени за пропуснати приходи.

За работници с прекратени трудови договори намаляването на наема остава в размер на 40%.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК