Над 30 000 заразени за денонощие в Германия, нови мерки във Великобритания

В Австрия обмислят въвеждане на трета карантина

18.12.2020 | 14:14 Редактор: Ивет Арабова

Втората ваксина срещу коронавирус може да е по-рано от очакваното в Съединените щати. Решението за препарата на Moderna се чака днес - седмица след одобрението на ваксината на Pfizer и BioNTech. Европа още не е решила за тази ваксина, но след две седмици трябва да се произнесе за имунизацията на Moderna. 

На този фон - нови ограничения в Европа и вероятна трета карантина за Австрия. Властите настояват за нови мерки от 26 декември и ново затваряне на търговската мрежа. В Португалия от 23:00 часа в новогодишната нощ ще влезе в сила полицейски час. От 1 до 3 януари няма да е позволено на хората да излизат от дома си и между 13:00 и 5:00 сутринта. 

"Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса в тази по традиция много оживена нощ. След Коледа трябва да ограничим максимално новогодишните тържества", апелира португалският премиер Антониу Коща.

В Португалия в момента действа извънредно положение до 7 януари. Забранено е движението на обществени места в различни часове през седмицата и почивните дни, но по Коледа се очаква властите да разхлабят леко противоепидемичните мерки. 

Германия регистрира за първи път от началото на епидемията повече от 30 000 заразени с коронавирус за денонощие. От два дни страната е под твърда карантина. 
Нови мерки и на Острова - от полунощ 38 млн. англичани ще бъдат в най-високата трета степен на местна карантина. Особено тревожно е положението в Югоизточна и Източна Англия, а столицата Лондон оглави класацията в цяла Великобритания с 340 заразени на 100 000. От 26 декември в Северна Ирландия влиза в сила 6-седмичен локдаун. Подобно е положението в Уелс, където карантината е от 28 декември. В Шотландия също не изключиха локдаун след коледните празници. 

В съседна Гърция карантината за граждани, пристигащи в страната, се намалява от 10 на 3 дни. Мярката ще е в сила до 7 януари. Запазва се изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бързия тест, който ще бъде правен при влизане в страната. Изискваната карантина и бързи тестове за Ковид-19 не се отнасят за водачите на товарни камиони. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg/Alex Kraus

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК