"Роберт Кох" предупреди: Заразените и починалите в Германия ще се увеличат

Чехия и Словакия с нови мерки срещу вируса, Беларус затвори границите си

10.12.2020 | 17:36 Редактор: Ивет Арабова

Европа продължава опитите да спре разпространението на Ковид-19. Властите в Беларус затворят границите временно. Чехия и Словакия също въвеждат нови мерки.

Само ден след като германският канцлер Ангела Меркел призова за стриктно спазване на мерките, страната регистрира нов скок в заразените. За последните 24 часа инфектираните са над 23 600 души - най-високият брой от началото на пандемията.

Броят на заразените и починалите в Германия, която се намира под частична карантина, ще се увеличи през следващите седмици. Предупреждението дойде от института "Роберт Кох“. Според учените продължаващото бързо разпространение на вируса в страната е обезпокоително. 

Вчера канцлерът Ангела Меркел заяви, че е готова да въведе нови по-строги мерки след Коледа. Премиерът на Бавария обаче е на мнение, че цялата страна трябва да бъде поставена под пълна карантина още преди празниците. Той вече наложи допълнителни ограничения на местно ниво. 

В Чехия за последните 24 часа заболелите са над 6 400 - най-високият ръст от две седмици. Властите удължиха извънредното положение в страната до 23 декември. Мярката се налага само седмица, след като магазините и ресторантите в страната отвориха врати отново при намалено работно време. Според експертите разхлабването на ограниченията е довело до повишаването на инфекциите. 

За да се избегне ръст на заразените управляващите, в Словакия наредиха училищата и магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост, да затворят за три седмици от 21 декември. 

Нови ограничения и в Беларус. Границите на страната ще се затворят временно - критиците на президента Лукашенко определиха мярката като "желязна завеса".

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg/Stefanie Loos

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
В Германия положението е наистина плачевно с тези бежанци....невъзпитани, необразовани и без хигиенни навици... Сигнализирай за неуместен коментар