fallback

В епохата на цивилизационна война сме

"Руската политика е доста гъвкава", каза проф. Захари Захариев

09.12.2020 | 21:57 Автор: Искра Ангелова

Русия завършва "Северен поток 2", защо не се интересува от САЩ? А междувременно Лавров обяви необходимост от рестартиране на отношенията с Германия.

"Това, което обяви Лавров, открай време е една от основните стратегически цели спрямо Европа на Русия през Германия. Присъствието на Русия в Европа и нейното възприемане на европейска сила, винаги е било свързано под един или друг начин с германския фактор. Това не е от днес или вчера, това е една традиция в европейската политика", каза международният анализатор проф. Захари Захариев за "Денят ON AIR".

Според него е показателно и телефонният разговор на Путин с Меркел, преди сегашното заседание на Съвета на Европа.

"Остана малко незабелязано посещението на най-високо равнище на делегацията на "Алтернатива за Германия" в Москва. И специалното внимание, което им беше обърнато от страна на Сергей Лавров и руското ръководство", допълни международният анализатор за Bulgaria ON AIR.

Според него руската политика е доста гъвкава.

"Русия открай време, особено при управлението на Путин, играе много планово. Тя се опитва да търси най-слабото място в опозицията на своя опонент, както и да търси подходи, които не само и позволяват да излиза на високите политически нива, но и на широките обществени нива. Никой не обръща внимание, че ние сме в епохата на една война, но на една цивилизационна война. Тя се свежда до необявения конфликт, разгарящ се все повече и повече между гражданското общество, а от друга страна авторитарното начало в управлението на обществото", обясни проф. Захариев.

За следващата година специалистът очаква нови инициативи от страна на Русия по посока на народната дипломация и във връзка с промените във Вашингтон.

"Америка е тежка влакова композиция. Тя не напуска така релсите, в които е влязла, и които са трайно свързани с нейното самочувствие. Ще имаме мостове към политиката на Обама и на Клинтън. За Близкия Изток ще има опит да се доразвие началото, което постави Тръмп", добави проф. Захари Захариев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback