Френската прокуратура поиска 4 години затвор за Саркози

С дългогодишния му адвокат Тиери Ерзог са обвинени в корупция и търговия с влияние

09.12.2020 | 11:50 Редактор: Радостина Димитрова
Френската прокуратура поиска 4 години затвор за Саркози

В процеса за корупция срещу бившия френски президент Никола Саркози прокуратурата поиска четири години затвор за подсъдимия, като две от тях бъдат условни, съобщиха няколко френски медии, предаде ДПА.

Саркози и дългогодишният му адвокат Тиери Ерзог са обвинени в корупция и търговия с влияние заради опита им през 2014 г. да подкупят прокурора Жилбер Азибер. Целта им е била до получат секретна информация по друго разследване за финансиране на предизборна кампания.

Саркози отхвърли всички обвинения в корупция. Обвиненията се основават на записани телефонни разговори между политика и адвоката му.

Саркози беше президент на Франция от 2007 до 2012 г. Той твърди, че са били подслушани 3700 негови лични разговора. Какво съм направил, за да заслужа това, попита риторично бившият държавен глава.

Подсъдимите Саркози, Ерзог и Азибер може да получат до 10 години затвор и да им бъдат наложени глоби от 1 милион евро, припомня БНР.

По-рано прокуратурата отрече обвинението да е отмъщение на политически врагове. Никой тук не се опитва да си отмъсти на бивш президент на републиката, каза главният следовател от финансовата прокуратура Жан-Франсоа Бонер, цитиран от "Франс прес".

Бонер изтъкна, че като всеки гражданин Саркози има права, но трябва също да спазва закона, защото "сме конституционна държава".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК