По-строги мерки в Германия, Курц с личен пример в Австрия

Меркел: Затварянето на заведенията не дава очаквания резултат

08.12.2020 | 14:15 Редактор: Тодор Петров

Меката карантина в Германия не дава нужния резултат, а ограничителни мерки няма да бъдат достатъчни, за да премине страната през зимата. Обмисля се затваряне на всички магазини, освен тези за хранителни стоки. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на среща със съпартийци. Според Меркел съществуващите мерки, сред които затворени барове, ресторанти и магазини, допускащи ограничен брой пазаруващи - са твърде меки, за да се овладее вирусът. Очаква се магазините за търговия на дребно да бъдат затворени от 27 декември до 3 януари. 

"Сигурен съм, че регионалните и националните лидери ще се споразумеят за по-строги мерки преди Коледа", смята премиерът на Бавария Маркус Зьодер,

В Австрия пък канцлерът Себастиан Курц си направи PCR тест и така даде личен пример в кампанията за масово тестване. 

От утре Израел въвежда вечерен час заради епидемията, а едва 4 дни след смекчаването на мерките в Чехия, правителството отново ги затяга. Причината е промяна в положителната тенденция на спад на заразените. Така отново се съкращава работното време на ресторантите, барове и заведения до осем вечерта. 

В Гърция, където карантината се удължава до 7 януари, правителството не обвинява туристите за ръста на случаите. Част от мерките вероятно ще продължат до пролетта. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК