Столтенберг предупреди: Европа не може да се защити без САЩ

Генералният секретар на НАТО алармира за възможен лош сценарий

08.12.2020 | 11:53 Редактор: Тодор Петров
Столтенберг предупреди: Европа не може да се защити без САЩ

Европа не може да се защити сама и рискува разделение в редиците си, ако се опита да се отдели от САЩ, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В интервю за събитието POLITICO 28 Столтенберг коментира, че тясно свързаният трансатлантически съюз е от съществено значение за посрещане на нарастващите предизвикателства, поставени от Китай.

Столтенберг заяви, че подкрепя по-големите инвестиции на ЕС, насочени към сигурността, но само ако те вървят ръка за ръка с продължаването на силния съюз със САЩ и НАТО.

"За да защитим Европа, ние се нуждаем от трансатлантическа връзка, имаме нужда от САЩ и Канада. Всеки опит да бъдем сами, било за Европа, било за Северна Америка, ще бъде лош сценарий за всички нас. Трябва да стоим рамо до рамо", настоя Столтенберг.

"Всеки опит за разделяне на Европа от Северна Америка не само ще отслаби НАТО, но и ще раздели и самата Европа. Така че приветствам европейското единство, но европейското единство няма как да замени трансатлантическото", категоричен бе той.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години