CNN показа секретни документи за Ковид-19 в провинция Хубей

Те разкриват липса на организация и занижаване на броя на заболелите между октомври 2019 година - април 2020

02.12.2020 | 19:55 Редактор: Радостина Димитрова

Нови доказателства срещу Китай за прикриване на реалните данни за мащабите на заплахата от Ковид-19.

Американската телевизия CNN се е сдобила със секретни документи от провинция Хубей, разкриващи липса на организация и занижаване на броя на заболелите между октомври 2019 година - април 2020.

Анонимен източник, работел в центъра за контрол и превенция на заболяванията в провинция Хубей, е предоставил на CNN 117 страници секретни документи. Медията е рабoтила заедно със 6-ма експерти за проверка на информацията, а тя разкрива разминавания в официалните статистики и тези от вътрешните докладни.

На 10 февруари например са регистрирани 3911 нови случая на вируса в цялата страна. Оказва се обаче че само в Хубей броят е двойно по-голям. 

Във файл с надпис "поверително" Центърът за контрол и превенция на заболяванията на провинция Хубей е отбелязал, че на 10 февруари са регистрирани 5918 нови случая. Разминаване има и по отношение на броя на смъртните случаи.

На 7 Март се вижда огромно разминаване в числата.  Oфициалният брой на починалите в Хубей от началото на огнището възлиза на 2986 души, но във вътрешния доклад броят е 3456.

И още - документите показват, че средният интервал от проявата на първите симптоми до установяването на точна диагноза е бил над 23 дни. Експертите са на мнение, че прекалено дългият период е една от основните причини за провала в борбата срещу вируса.

За Хан Ненг синът ѝ все още щеше да е жив, ако беше диагностициран навреме. Той починал през февруари на 34 години: "Нямаме бъдеще. Малката ни внучка загуби баща си. Той няма да я види как расте".

 CNN разкрива още един любопитен факт за ситуацията в провинция Хубей, където е и градът-първоизточник на Ковид-19 - Ухан. През декември 2019 година, в провинцията върлува и грип тип "инфлуенца", който е поразил голям брой хора. Здравната система е била под голям натиск, а реакцията спрямо новия вирус забавена.

Пекин обаче никога не е изнасял информацията за това съвпадение. И до днес екип от международни експерти продължава да чака разрешение да влезе в Китай, за да проучи, събраните данни за Ковид-19 и неговия произход.

На този фон Пекин упорито отхвърля и обвиненията в целенасочено прикриване на информация, отправени от редица страни, начело със Съединените щати.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК