САЩ намаляват на 10 дни максималната карантина за контактни лица

Облекчението е въведено, защото се спазвала самоизолацията

02.12.2020 | 11:02 Редактор: Радостина Димитрова
САЩ намаляват на 10 дни максималната карантина за контактни лица

Американските власти ще намалят до 10 дни максималната продължителност на карантината за хора, които са влезли в контакт с носители на коронавируса. Това съобщи във вторник CNN, позовавайки се на източник от американските Федерални центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Според информацията, директорът на CDC Робърт Редфийлд вече е уведомил вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и членовете на работната група на Белия дом за борба с коронавируса, че скоро ще бъдат издадени актуализирани препоръки за самоизолация при пандемия. Ако по-рано карантинният период за хора, които са влизали в контакт с носители на инфекцията, е бил две седмици, то скоро той ще бъде намален до 10 дни. И при отрицателен тест за инфекция, задължителният карантинен период ще бъде само седмица.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че според специалистите от Централния комитет на президентската комисия облекчаването на изискванията може да допринесе за факта, че хората ще станат по-склонни да спазват самоизолацията.

"Ние вярваме, въз основа на резултатите от нашата работа и някои научни изследвания, че при тестване е възможно да се намали необходимата продължителност на карантината", каза Хенри Уокър, говорител на CDC, в интервю за изданието, предаде "Фокус".

Според университета "Джонс Хопкинс" общият брой на заразените хора в САЩ надхвърля 13,7 милиона души, повече от 270 хиляди души вече са починали от ефектите на COVID-19. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя. Тексас има най-много случаи (1 250 482), следван от Калифорния (1 244 588) и Флорида (1 008 166).

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Тези пък нещо да не видят от нас Сигнализирай за неуместен коментар