Пандемията изостри неравенството между бедни и богати в Русия

85-региона ще увеличат заемите си с общо 400 млрд. рубли

30.11.2020 | 23:05 Редактор: Ралица Братанова
Пандемията изостри неравенството между бедни и богати в Русия

Пандемията от коронавирус ще разшири пропастта между най-богатите и най-бедни региони на Русия, тъй като правителствената политика не приоритизира до такава степен отдалечените региони, оставяйки някои от тях да се справят най-вече сами за себе си, пише Bloomberg. 

Федералните власти на Русия настояват регионалните правителства да заемат повече средства, за да покрият нарастващите здравни и други социални разходи по време на пандемията. Следващата година отделните региони ще увеличат нетните си заеми с общо 400 милиарда рубли (5,3 милиарда долара), спрямо нулевото увеличение през 2020 г., сочат оценки на АКРА, руската национална агенция за кредитни рейтинги. Само Москва ще заеме подобна сума .

"Най-силните региони ще спечелят, най-слабите ще станат още по-слаби“, коментира Станислав Пономарев, инвеститор в регионален дълг като паричен мениджър в базирания в Москва Transfingroup JSC. Той допълни още, че качеството на кредите ще намалее поради тази причина.

Неравенството в благосъстоянието вече е толкова голямо между различните региони на Русия, че в някои сфери служител в Москва печели четворно повече спрямо негов колега, базиран в ​​един от четирите най-бедни региона на руската федерация. Тази пропаст допълнително се влоши от пандемията, която оказа опустошително въздействие върху районите с недофинансирани здравни системи, пише  BloombergTV.bg .

85-те региона на Русия получават дял от публичните финанси, събрани чрез данъци и други налози, въз основа на техните изисквания за разходи, като много от тях са изправени пред строги кредитни ограничения поради огромната им задлъжнялост. Тези лимити ще бъдат преразгледани през 2021 г. и най-вероятно ще бъде позволено на регионалните администрации да заемат допълнителни средства. Министерството на финансите не отговори веднага на искане за коментар на Bloomberg

"Регионите имат повече отговорности, отколкото възможности по отношение на собствените си политики“, коментира София Донец, главен икономист в Renaissance Capital в Москва, като добави, че тези с по-голям сектор на услуги ще бъдат по-силно засегнати от пандемията и неравенството между регионалните приходи ще продължи да нараства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК