Руски учен: Ковид-19 ще циркулира няколко години, но ще загуби своята значимост

"Възможно е повторно заразяване с вируса, но то ще протече по-леко", подчерта Лукашев

29.11.2020 | 16:06 Редактор: Искра Ангелова
Руски учен: Ковид-19 ще циркулира няколко години, но ще загуби своята значимост

Човек, прекарал инфекция с новия коронавирус, може да се зарази отново, но болестта ще протече по-леко. Това становище беше изразено в неделя от член-кореспондент на Руската академия на науките и директор на Института по медицинска паразитология, тропически и инфекциозни болести "Е. И. Марциновски – Сеченов", Александър Лукашев, в интервю за телевизионния канал "Россия-24", цитиран от TACC.

"Да, можете да се разболеете два пъти. Първата инфекция човек може да прихване съвсем лесно - не е имал антитела, след това той създава антитела, което означава, че е срещнал вируса. И тогава антителата остават и е доказано, че при втора среща с този вирус, се изработват повече антитела и много по-сложни. Цялата история на еволюцията на нашата имунна система и съвместното ни съществуване с патогените предполага, че като цяло повтарящите се инфекции ще протичат по-леко и не водят до толкова сериозни последици", подчерта той, цитиран от "Фокус".

Лукашев отбеляза, че около една трета от цялото население на планетата е защитена от Ковид-19 благодарение на лимфоцитите, останали от "среща с обикновени коронавируси". "Това може да обясни защо някои хора досега не са се заразили с него", добави той.

Експертът смята, че след няколко години вирусът ще продължи да циркулира, но проблемът ще загуби своята значимост. Някои ограничения обаче ще останат, по-специално масовите събития ще бъдат възобновени последни.

От началото на пандемията над 62,2 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 1,4 милиона са починали. В Русия, според Федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, са регистрирани 2 269 316 случая на инфекция, възстановени са 1 761 457 души, починали са 39 527.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Е нормално, няма нищо вечно Сигнализирай за неуместен коментар
4
7 rate up comment rate down comment 32
анонимен
преди 1 месец
Банални глупости за нещо което не съществува Сигнализирай за неуместен коментар
3
15 rate up comment rate down comment 21
Анализатор
преди 1 месец
От 2014 го има тая *** корона в бг разровете се във вестниците за статии от 2014 .Яко се заиграха с тази коронка,всичко е за многото парици,а за народа ясно какво един четвъртит Сигнализирай за неуместен коментар
2
15 rate up comment rate down comment 11
анонимен
преди 1 месец
Незнам дали някой се е замислял на аз смятам ,че това е нано технология Сигнализирай за неуместен коментар
1
45 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 месец
Дано да сме от защитените... Сигнализирай за неуместен коментар