Посочиха страничните ефекти на ваксините срещу Ковид-19

Налага да се направят няколко инжекции, за да се формира пълноценен имунитет

26.11.2020 | 12:48 Редактор: Георги Камарашев
Посочиха страничните ефекти на ваксините срещу Ковид-19

Всяка ваксина срещу Ковид-19 може да причини неприятни, но временни странични ефекти, които не са опасни за здравето и живота. Това съобщава "Нюзуик" с позоваване на данните на Американската медицинска асоциация, съобщава "Лента.ру".

Учените споделят, че последиците от ваксинацията могат да бъдат неприятни, но се налага да се направят няколко инжекции, за да се формира пълноценен имунитет. Предполага се, че ваксините "Moderna" и "Pfizer" са до 95% ефективни при осигуряване на имунитет срещу SARS-CoV-2.

При опити с ваксината "Moderna" единственият често срещан "тежък" страничен ефект след първата доза е болка в мястото на инжектиране, която се наблюдава при 2,7% от пациентите.

След втората доза най-честата сериозна нежелана реакция е умората, която се наблюдава при 9,7% от участниците. Мускулната болка е изпитвана от 8,9%, а системната болка – 5,2%, пише БГНЕС.

Към момента няма яснота относно безопасността на ваксината "Pfizer", но "BioNTech" твърди, че рискове за здравето на практика няма. Предварително беше показано, че най-честите нежелани реакции са умора и главоболие, които се наблюдават при по-малко от 4% от участниците след втората доза.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
7 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Чакаме с нетърпение и само можем да се надяваме, че всичко ще е наред! Сигнализирай за неуместен коментар