Конте забрани на италианците да се прегръщат и целуват по празниците

Според него това би довело до нова вълна от Ковид-19

20.11.2020 | 15:30 Редактор: Ралица Братанова
Конте забрани на италианците да се прегръщат и целуват по празниците

Премиерът на Италия Джузепе Конте забрани на сънародниците си да се целуват и прегръщат по Коледа и Нова година. 

В изявление пред информационната агенция "Виста" на живеещия в Рим наш сънародник Александър Яхнаджиев министър-председателят препоръча на италианците да карат празниците в края на годината "под сурдинка".

"Защото една седмица на "отприщена социализация" може да бъде заплатена през януари с нова вълна на разпространение на Ковид-19, със стрес, с напрежение в отделенията за интензивно лечение и за съжаление с много смъртни случаи" – обясни Конте.

В същото време премиерът посочи, че очерталото се напоследък известно намаляване на индекса на разпространение на коронавируса може да доведе до промяна в "цветовете" на областите, където това е реалност, пише "Монитор".

С други думи режимът в тях, наложен от мерките за борба с коронавируса, може да стане от по-строг, по-лек и съответно животът да премине в по-нормални параметри.

Според политическите анализатори това означава, че твърде е вероятно  особено "червените региони" Ломбардия, Пиемонт, Калабрия и др. да бъдат обагрени в "оранжево" и дори в "жълто". 

Тоест в тях кафенетата и ресторантите пак ще отворят врати макар и с ограничено работно време, училищата ще приемат всичките си питомци, а не както в момента само учениците до първи прогимназиален клас включително или шести клас у нас. 
Конте обеща също така магазините в страната да работят преди Коледа поне в течение на десет дни, за да могат хората да купят подаръци, но при спазване на наложените от здравните власти мерки за борба с върлата зараза.

А в четвъртък привечер общинският съвет в Милано прие нови строги мерки за борба срещу тютюнопушенето. 

Според вирусолозите пушачите са най-лесните жертви на коронавируса, тъй като белите им дробове са увредени и той ги поразява безпроблемно. 

От първи януари догодина в Милано ще бъде забранено пушенето по спирките на градския транспорт, по стадионите и по улиците, а в парковете ще може да се пали цигара само на 10 метра разстояние от други хора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК