Системите за контрол на миграцията в ЕС вече не работели успешно

Трябва подкрепа за държави, подложени на силен миграционен натиск, каза Фон дер Лайен

19.11.2020 | 22:46 Редактор: Юлия Христова
Системите за контрол на миграцията в ЕС вече не работели успешно

Съществуващите системи за контрол на миграцията в Европейския съюз престанаха да работят и спешно се нуждаят от преструктуриране. Това заяви ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на изслушване по въпросите на миграцията в Европейския парламент.

"Миграционните системи в ЕС вече не работят, време е да го признаем", каза тя и призова всички страни от ЕС да подкрепят предложенията на ЕК за преразглеждане на европейските норми за миграция.

Проектът на тази реформа беше представен на 23 септември и централното в предложението е отказ от от сегашната Дъблинска система, според която държавата от ЕС, в която човек е пристигнал за първи път от държава извън Европейския съюз, трябва да отговаря за приемането и настаняването или репатрирането на всеки конкретен мигрант... Европейската комисия предложи да се превърне отговорността за приемането, настаняването и репатрирането на мигранти в обща европейска задача. Тя предполага всички държави от общността, включително тези, разположени извън основните миграционни пътища, по-специално страните от Източна Европа, да приемат мигранти от най-проблемните страни от ЕС в тази област - Гърция, Италия и Испания.

"Всички държави от ЕС трябва да подкрепят държави, които са подложени на силен миграционен натиск. Европейският съюз трябва да остане на нивото на своите хуманитарни задължения", каза Фон дер Лайен.

В речта си тя представи миграционната криза на Европейския съюз под формата на проста схема: „В търсене на политическо убежище или по-добър живот хората напускат домовете си и попадат в ръцете на жестоки контрабандисти, което води до множество трагедии с мигранти, които не са адаптирани към морски преходи".

Фон дер Лайен припомни, че Европейската комисия предлага също така да се приеме на европейско ниво „ясна система за предоставяне на убежище и репатриране на лица, които нямат право на това“. Освен това Европейската комисия предлага да се създадат оптимални условия за легална миграция, така че хората, които идват законно в Европа, да се чувстват добре дошли.

Последната работа, предложена от ръководителя на Европейската комисия, е "работа със страни на произход и транзит на мигранти“, тоест държавите от Централна и Северна Африка. Фон дер Лайен призова за по-добри условия на живот в тези страни, "така че хората да не напускат домовете си толкова лесно". ЕС вече върши тази работа от десетилетия, но един от острите проблеми, които Брюксел все още не може да реши, е да получи съгласието на африканските държави да приемат мигранти, върнати от Европа, особено тези, чието гражданство не може да бъде установено. В тази връзка, по време на дискусията в Европейския парламент, многократно беше обсъдено предложението да се използват преференциални доставки на ваксина срещу коронавирус като средство за допълнително засилване на влиянието на ЕС в страните на произход и транзит на мигранти, пише "Монитор".

Фон дер Лайен подчерта също, че ЕС се нуждае от мигранти като допълнителна, особено квалифицирана работна сила. Като пример тя цитира главния изпълнителен директор на германската фармацевтична компания BioNTech Угур Шахин, който е роден в Турция и след това емигрира в тази страна след обучение в Германия. Фон дер Лайен с ентусиазъм отбеляза, че неговата компания "наскоро е обявила добри новини за ваксина срещу коронавирус" и че биографията му "е идеален пример за историята на успеха" на турски гражданин в Европа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК