5700 евро месечно печели "богатият" германец

За квалифицирани специалисти и хора с висше образование това е съвсем реалистично

19.11.2020 | 15:15 Редактор: Ивет Арабова
5700 евро месечно печели

Кога мога да се смятам за богат? Когато съм паркирал своето Ferrari пред луксозната вила? Да, ако притежаваш всичко това, със сигурност си заможен. Но в Германия ти трябва далеч по-малко, за да бъдеш смятан за богат.

Съгласно научната дефиниция, към момента за заможен може да се смята всеки, който печели по 5700 евро нето на месец. Тази граница е формулирана от федералното Министерство на труда и социалната политика.

Магическата граница

Т. нар. медианен доход - тоест, средният доход, който дели хората на бедни и богати, също е определен: в Германия той възлиза на 1892,75 евро месечно. Ако го утроим, получаваме вече споменатата сума от 5700 евро. Данните на министерството сочат, че в допитванията половината германци сочат доход от 5000 евро нагоре като признак за богатство - тоест, това е магическата граница.

Учените от Института за германска икономика изчисляват, че двойка без деца с нетен доход от 7300 евро месечно може да бъде смятана за богата. За квалифицирани специалисти и хора с висше образование, които вече са напреднали в кариерното си развитие, това е съвсем реалистично. Федералната статистическа служба пък изчислява, че който иска да е сред горните 10 процента, трябва да печели над 3200 евро нето на месец, предава "Дойче Веле".

Милион и половина милионери

Въпросните 10 процента - тоест, най-заможните хора в Германия, разполагат с над половината от общото състояние - 56 процента, сочат данните на Германския институт за икономически изследвания. Милионерите са близо 1,5 милиона, като общото им състояние възлиза на 4,66 трилиона евро.

Заплатата е едно, състоянието - друго, като неговата стойност също е определяща за богатството. За разлика от доходите, състоянието се трупа чрез спестявания. В това отношение германците от средната класа не са рекордьори - те разполагат средно с 18 000 евро спестявания. По изчисления на Европейската централна банка, средното състояние на хората от средната класа в Германия възлиза на 70 800 евро, които включват и недвижимата собственост.

Снимка: Bloomberg/Andreas Gebert

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Христо
преди 3 години