Драматична ситуация в интензивните отделения в Германия

Лекари алармират за огромна липса на болногледачи

17.11.2020 | 11:13 Редактор: Тодор Петров
Драматична ситуация в интензивните отделения в Германия

Ситуацията в болниците за спешна помощ в Германия все още е под контрол - над 3000 интензивни легла са заети, около 8000 остават на разположение. 

Специалистът по интензивна медицина д-р Кристиан Караянис, обаче е разтревожен от факта, че в момента броят на новозаразените, както и на хоспитализираните с коронавирус е по-висок, отколкото през най-драматичните седмици през пролетта.

"Времената, в които можехме спокойно да гледаме към онова, което ни очаква, отдавна отминаха. В момента интензивните ни капацитети са "на жълто", казва д-р Караянис.

Той е автор на идеята за регистър за интензивните грижи, който бе създаден преди години. В условията на пандемия от коронавирус този регистър се оказва просто безценен, предаде "Дойче веле".

Томас ван ден Хоофен е директор по здравните грижи в университетската клиника в Мюнстер. Това е човекът, комуто се пада тежката задача да се справи с недостига на медицински сестри и болногледачи. 

"От миналия уикенд имаме много повече пациенти с Ковид-19 и затова сега се налага да преразпределяме персонала", споделя той. Ежедневно прекроява графика за работа на трите хиляди болногледачи в цялата университетска клиника. 

Промени настъпват постоянно и в разпределението на леглата в различните отделения. Когато и това се окаже недостатъчно, Томас ван ден Хоофен хваща телефона и започва да убеждава хора от медицинския персонал на клиниката, които преди са работили като болногледачи, а сега са заети в други сфери, да се върнат на работа в интензивните отделения - дори и да е само временно. 

"Още сега се усеща, че има значително нарастване на броя на пациентите в интензивните отделения, а до Коледа това сигурно ще се задълбочи още повече. И тогава ще има недостиг не само на болногледачи, но и на лекари", предрича Томас ван ден Хоофен.

И споделя, че би посъветвал министъра на здравеопазването Йенс Шпан да издаде ясна директива, че пациентите с Ковид-19 се ползват с абсолютен приоритет. 

Д-р Кристиан Караянис пък алармира, че настроението в клиниките става все по-лошо. Според него Германия спешно трябва да разработи стратегия, за да не се окаже така, че през следващото лято 20% от болногледачите да напуснат работа. 

"Тогава болниците просто няма да могат да функционират нормално", казва експертът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Дано не стигнем на техния хал Сигнализирай за неуместен коментар