Светлана Тихановска: В очите на хората Лукашенко е никой

Мирната революция в Беларус е закъсняла, заяви лидерът на демократичната опозиция в Беларус

11.11.2020 | 20:22 Редактор: Георги Камарашев
Светлана Тихановска: В очите на хората Лукашенко е никой

Мирната революция в Беларус е закъсняла, заяви лидерът на демократичната опозиция в Беларус Светлана Тихановска.

"Закъсня, да, закъсня. Всичко това трябваше да стане много по-рано, но може би не достигаше смелост, организация, единство. Родителите на по-възрастното поколение страдат затова, че този товар легна на плещите на децата им. Тези промени можеха да станат доста по-леко, по-рано. Но сигурно си спомняте, че когато някой се решеше да говори срещу режима, изчезваха хора и това внесе корекции в протестните движения", каза опозиционерът пред БНР.

Тихановска изрази мнение, че водеща цел за демократичните сили е свалянето на Александър Лукашенко от власт, след което на хората трябва да се даде възможност сами да изберат бъдещето си. Според нея това ще отнеме седмици или месеци, но не и година.

"Индивидуалните санкции имат по-скоро символичен характер, защото хората, които са в този списък, така или иначе, не могат да пътуват в ЕС и отдавна нямат никакви сметки в Европа, защото всичко са изкарали оттам. Това е просто знак, който казва: "Следим ситуацията, осъждаме ви и сте в санкционния списък", коментира тя относно разширяването на списъка на Брюксел с още имена от Беларус.

Запитана колко време му остава на режима, лидерът на опозицията изтъкна, че е трудно да се направят такива прогнози.

"Гражданите на Беларус са убедени, че времето на диктатора е изтекло. Той все още се е вкопчил с последни сили във властта чрез насилие, обаче е политически банкрутирал. В очите на хората той е никой, не му вярват, не искат да го виждат и органически не го понасят. Това може да отнеме седмица или месеци, но най-важното е, че те се промениха и вече няма да отстъпят. Натискът, който оказва протестното движение вътре в страната и отвън, ще даде своите плодове. Става дума за седмици или месеци, но в никакъв случай не и цяла година.

Сега светът се управлява чрез интернет и ако преди информацията достигаше до хората за цели седмици, сега това става за секунда, а това внася сериозни промени в организацията на протестните движения, отбелязва още Тихановска.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК