Необслужваните заеми в България ще нарастват, прогнозира МВФ

В момента фондът очаква икономиката да се свие малко повече от предишната прогноза

10.11.2020 | 22:37 Редактор: Юлия Христова
Необслужваните заеми в България ще нарастват, прогнозира МВФ

Необслужваните заеми в България ще нарастват, но в момента е важно да се запази потока от кредити в икономиката, като при необходимост могат да бъдат намалени контрацикличните капиталови буфери на банките. Това заяви ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) у нас Джейу Лий, който представи заключенията на институцията за състоянието на българската икономика и финансова система.

От МВФ обаче смятат, че мерките, предприети от властите на България, са помогнали на страната да намали негативното въздействие на пандемията от коронавирус върху икономиката. 

От фонда отчитат, че България продължава интеграцията си в Европейския съюз, след като страната ни присъедини към механизма на обменните курсове ERM II и банковия съюз.

В момента МВФ очаква икономиката да се свие малко повече от предишната прогноза, направена преди втората вълна на заразата, но безработицата да не се повиши толкова много. Лий обясни, че в момента се обмисля промяна на прогнозата заради силата на пандемията, но не предостави конкретни цифри.

"Стабилизирането на публичните финанси изисква усилия на всички фронтове, като в зависимост от развитието на ситуацията политиката трябва да бъде адаптивна“, посочи още Лий. 

По думите му ако пандемията се задълбочи и са необходими нови мерки, те трябва да бъдат временни и добре таргетирани.

"България има фискално пространство за това“, каза Лий.

Той обясни, че когато пандемията започне да отшумява властите трябва да пренасочат вниманието от подкрепата за работните места, пенсиите и помощите за безработица към намаляване на структурния дефицит. В същото време обаче той каза, че засега разходите трябва да продължат.

Още по темата четете на bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК