Лекарите в Италия: Национална карантина, иначе ще стане трагично

Общият брой на случаите скочи до 935 104

09.11.2020 | 12:35 Редактор: Искра Ангелова
Лекарите в Италия: Национална карантина, иначе ще стане трагично

Италия трябва да въведе карантина в цялата страна, за да овладее нарастващия брой коронавирусни инфекции, предупреди в неделя ръководителят на националната асоциация на лекарите (FNOMCeO).

"Ако приемем цифрите от тази седмица като тенденция и приемем, че в бъдеще ще се движат с тези темпове без допълнителни увеличения, ситуацията след месец ще бъде трагична", заяви председателят  на асоциацията Филипо Анели пред италианската информационна агенция АНСА, цитирана от "Монитор".

В неделя Италия съобщи за 32 616 нови инфекции, което е рекорд спрямо близо 40 000 в събота (неделният брой е по-нисък като брой заради по-малките тестове през почивните дни). С това общият брой на случаите нарасна до 935 104, а 331-те допълнителни смъртни случая доведоха до общ брой на загиналите до 41 394. Пациентите в интензивно лечение пък нараснаха до 2749, което е с 42% повече спрямо предходната седмица.

Въпреки жертвите обаче, правителството на премиера Джузепе Конте се противопостави на призивите за въвеждането на национална карантина. Целта беше предотвратяване на икономически колапс. Все пак той въведе тристепенна система от вирусни ограничения, спрямо която местна карантина бе разрешена само в четири региона: Ломбардия, Пиемонт, Вале д'Аоста и Калабрия. 

В други региони бяха приложени по-леки мерки, изразяващи се единствено в спазване на вечерен час, затваряне на музеи и преминаване към дистанционно обучение в гимназиите и висшите учебни заведения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години