Властите в САЩ са готови за протести и сблъсъци след финалния резултат

Със затварянето на изборните секции, хиляди тръгнаха към Белия дом

04.11.2020 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Докато Америка е в очакване на новия си президент, властите са подготвени за евентуални протести и сблъсъци след финалния резултат.

Със затварянето на изборните секции, хиляди тръгнаха към Белия дом. Избирателите избраха там да чакат резултатите от вота, а властите са подготвени за реакции и сблъсъци след оповестяването на новия президент на Съединените Щати. 

Във вторник посолството на България във Вашингтон предупреди сънародниците ни за възможни размирици. От няколко дни в столицата и останалите големи градове се готвят за бунтове. А още в разгара на изборния ден и двамата кандидати се обявиха за победители. 

Пръв беше Джо Байдън от щата Делауеър, в който живее, и в който анализаторите му предрекоха безапелационна подкрепа. 

"Чувстваме се доволни от постигнатото. Вярвам, че сме на път да спечелим тези избори. Ще трябва да имаме търпение и да дочакаме да бъде преброен и последният глас", заяви той.

Малко по-късно републиканецът Доналд Тръмп също обяви победа. От Twitter пред свои привърженици обяви, че е победител и изброи щатите, които печели, шумно прекъсван от аплодисменти.

"Подготвяхме се да отпразнуваме. Честно казано, ние спечелихме", категоричен бе той.

Тръмп заговори за сценария, при който се опитват да откраднат американските избори и как всъщност Върховният съд ще определи победителя. Причината - рекордното предварително гласуване по пощата. Обикновено демократите се възползват от него. 

А той през цялата кампания изразяваше опасения, че Байдън ще фалшифицира изборите и поиска преброяването на тези гласове да спре. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК