Меркел: Може да имаме поносим декември, ако имаме успех през ноември

Германският канцлер подчерта, че е възможно болниците да се окажат в извънредна ситуация

02.11.2020 | 22:55 Редактор: Ивет Арабова
Меркел: Може да имаме поносим декември, ако имаме успех през ноември

Влезлите в сила нови ограничения срещу коронавируса са спешно необходими, заяви днес канцлерът Ангела Меркел на извънредна пресконференция. Като аргумент за това тя приведе факта, че през последните 14 дни броят на новите инфекции се е утроил, а броят на пациентите, нуждаещи се от интензивни медицински грижи, се е удвоил през последните 10 дни. Целта е броят на новите зарази отново да спадне под 50 на 100 000 жители за период от седем дни. В момента този брой възлиза на 127,8 нови случая за седем дни.

Ако искаме "поносим декември"

Меркел апелира към гражданите да подкрепят новите ограничения: "От всеки един от нас зависи дали ще успеем да постигнем този съвместен успех през ноември, така че да се стигне до поврат в развитието на пандемията", каза тя. Ако бързото разпространение на коронавируса бъде спряно през ноември, това би се превърнало в предпоставка за един относително "поносим декември", когато пак ще трябва да се спазват правила, но ще има и възможност за повече свободи.

Меркел подчерта, че е отминало времето, когато е можело да се противодейства с частични мерки. Това би било половинчато. "Вирусът наказва половинчатите действия", заяви тя и добави, че става дума за нещо подобно на природно бедствие, с което политиката и обществото ще трябва да се справят, предава "Дойче Веле".

Болниците - скоро в извънредна ситуация?

Канцлерът предупреди, че е възможно болниците да се окажат в извънредна ситуация - поради това, че броят на инфекциите бързо расте и се увеличават случаите с тежко протичане на болестта. Тази ситуация предизвиква загриженост, каза още Меркел и добави, че в условията на ниски температури през идните зимни месеци вирусът реагира "по друг начин и значително по-агресивно".

Меркел се спря и на въпроса за затворените ресторанти и сферата на културата, заявявайки, че заетите там "правят жертва в името на всички останали". Канцлерът обаче обеща, че засегнатите няма да бъдат оставени на произвола на съдбата. Федералното правителство е решило да отпусне 10 милиарда помощи за ноември. В същото време Меркел оправда мярката с това, че понижаването на броя на инфекциите е възможно само чрез намаляване на броя на контактите между хората. Затова затварянето на тези браншове, както и на всички киносалони и театри е абсолютно необходимо, подчерта канцлерът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК