Меркел: Чакат ни 4 тежки месеца, но мерките са необходими

Тя предупреди, че конспиративните теории подкопават борбата срещу пандемията.

29.10.2020 | 16:16 Редактор: Ивет Арабова
Меркел: Чакат ни 4 тежки месеца, но мерките са необходими

Германският канцлер Ангела Меркел защити строгите нови мерки, обявени от нейното правителство срещу коронавируса, предупреждавайки, че пропагандата и конспиративните теории подкопават борбата срещу пандемията, съобщи АФП. Канцлерът призова германците да се обединят зад нея в зачитане на ограниченията и да отхвърлят тези, които отказват да следват препоръките на науката в борбата с разпространението на болестта.

“Нека бъда ясна: лъжата и дезинформацията, конспирацията и омразата увреждат не само демократичния дебат, но и борбата срещу коронавируса,” каза тя в парламента.

Речта, прекъсната от подигравки от редиците на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ), предизвика рядко срещана намеса на председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, който заплаши непокорните депутати с наказания. Меркел се съгласи с премиерите на 16-те провинции на Германия по време на видеоконференция да затвори ресторанти, барове, кина, театри, фитнес зали и обществени басейни сред другите развлекателни съоръжения за месец ноември в опит да спре вълната от нови инфекции.

Канцлерът спечели широка подкрепа на политическата сцена, но индустриалните групи предупредиха, че по-специално малкият бизнес ще има проблеми с оцеляването въпреки 10 милиарда евро отпуснати държавни помощи. Протестите на корона-скептици също се множат в цялата страна през последните месеци, понякога придружавани и от насилие.

Меркел заяви пред депутатите, че с новите случаи, удвояващи се през последната седмица и интензивни отделения, които бързо наближават тавана на капацитета си, строгите ограничения са единственият отговорен избор.

“Мерките, които приемаме, са подходящи, необходими и пропорционални. В началото на студеното време на годината се оказваме в драматична ситуация”, каза германският канцлер.

Тя подчерта, че целта ѝ е да намали личния контакт между германците до “абсолютен минимум”, за да изравнява кривата на новите инфекции. Но обясни, че “разбира разочарованието и отчаянието” в сектори, които ще понесат основната тежест на спирането, предава БГНЕС.

“Зимата ще бъде тежка – четири дълги трудни месеца – но ще приключи”, заяви Меркел.

Германия премина през първата фаза на пандемията по-добре от повечето си съседи, като общият брой на смъртните случаи е малко над 10 000 в страната с най-многобройно население на Европейския съюз.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
2 rate up comment rate down comment 0
Курт за вас
преди 7 месеца
Вас не ви чака тежки 4ри месеца тези който нямат работа и спестени пари за тях ми е мъка.Вие долно пробни същества нямате души вас не ви пука за тези който са в ъгълът за вас е важно само едно да направите животът на богопомазаните още по лек и приятен останалите мръшляци да го духат и мрът ИМЕНО това е грандиозна та идея на целия грозен цирк който разиграват. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Петър
преди 7 месеца
И как така ни казва 4 месеца явно всичко е планирано предварително освен бизнеса образование съсипахте и психиката на хората Сигнализирай за неуместен коментар